Rôzne

Sezóna sa pomaly končí: V prevádzke sú ešte tri prírodné a 77 umelých kúpalísk

Horúce letné mesiace a prázdninové ničnerobenie sú minulosťou. Letné kúpaliská postupne zatvárajú svoje brány.

Ilustračný obrázok k článku Sezóna sa pomaly končí: V prevádzke sú ešte tri prírodné a 77 umelých kúpalísk
Zdroj: bratislava.dnes24.sk

V súčasnosti majú povolenie na prevádzku tri prírodné, 77 umelých kúpalísk a niekoľko prírodných vodných plôch s neorganizovanou rekreáciou. Na Slovensku je v prevádzke 297 bazénov. Informoval o tom Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

„V priebehu 36. týždňa dochádzalo k postupnému ukončovaniu prevádzky umelých aj prírodných kúpalísk,“ uviedol hlavný hygienik SR Ján Mikas.

Vydali aj zákaz prevádzky

Zákaz prevádzky pre nevyhovujúcu kvalitu vody vydali regionálne ústavy verejného zdravotníctva (RÚVZ) pre vodnú nádrž Zelená voda – Kurinec. Hygienici neodporúčajú deťom, alergikom a osobám s oslabeným imunitným systémom pobyt vo vode na plážovom kúpalisku Jazero v Košiciach a kúpanie neodporúčajú zo zdravotných dôvodov pre premnožené cyanobaktérie v Počúvadlianskom jazere.

Podľa ÚVZ požiadavkám na kvalitu vody z dôvodu prekročenia medznej hodnoty črevných enterokokov nevyhovovali vzorky vody odobrané z Kuchajdy.

Môžete sa zapojiť do prieskumu

Aktuálne informácie o stave sledovaných prírodných a umelých kúpalísk na Slovensku možno nájsť na webovej stránke ÚVZ SR www.uvzsr.sk a na stránkach regionálnych úradov verejného zdravotníctva.

ÚVZ SR pripravil dotazník výskytu ochorení súvisiacich s kvalitou vody na kúpanie v SR. V súčasnosti nie sú na národnej úrovni dostupné štatistické údaje o ochoreniach a zdravotných ťažkostiach, ktoré by súviseli s nevyhovujúcou kvalitou vody na kúpanie na prírodných vodných plochách a kúpaliskách. Do prieskumu sa môžu záujemcovia zapojiť po kliknutí na odkaz, ktorý je uvedený na webovej stránke ÚVZ.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM