Martin Sýkora Správy Regióny Zo Slovenska

Sezónna uzávera vo Vysokých Tatrách oficiálne platí o 13 dní neskôr ako vlani

Pre 15 rokov neplatný návštevný poriadok platí sezónna uzávera v Tatranskom národnom parku (TANAP) oficiálne až od pondelka (13.11.) Chýbajú nové pravidlá.

Ilustračný obrázok k článku Sezónna uzávera vo Vysokých Tatrách oficiálne platí o 13 dní neskôr ako vlani
Foto: Peter Handzuš

13 dní neskôr nie je problém

Po minulé roky bol pritom zákaz vstupu do chránených oblastí alpínskeho prostredia už od 30. októbra. „Keďže momentálne ide sezónna uzávera cez rozhodnutie orgánu ochrany prírody, tak sú tam lehoty, kým nadobudne právoplatnosť. Nemám obavy, že by nejako zásadne utrpeli živočíchy tým, že je to 13 dní neskôr,“ objasnil riaditeľ Správy TANAP Pavol Majko.

Všetko tak podľa neho beží rovnako ako v minulosti. Na rozdiel od už neplatného návštevného poriadku však budú môcť turisti naďalej aj počas zimy prechádzať po červeno značenom chodníku na Tatranskej magistrále od Štrbského až po Skalnaté pleso. Tento úsek bol po minulé roky uzavretý, keď tam bola súvislá snehová pokrývka. „Tak isto v Juráňovej doline na Orave budeme otvárať chodníky už 1. mája a nie až 15. júna,“ doplnil Majko.

V budúcnosti nové pravidlá

Podľa neho je tvorba a schválenie nového návštevného poriadku TANAP akousi malou zonáciou. Ide o veľmi zložitý proces, verí však, že pred novou letnou sezónou sa už budú turisti pohybovať vo vysokohorskom teréne podľa nových pravidiel. „Návštevný poriadok schvaľuje okresný úrad v sídle kraja, bude to dokument, ktorý budú môcť pripomienkovať viaceré samosprávy, iné inštitúcie a vlastníci pozemkov. Oproti starému návštevnému poriadku vznikli aj nové druhy športov, takže je to veľmi zložité. Chcem preto poprosiť aj verejnosť o trpezlivosť, lebo najťažšie je dohodnúť sa a nájsť kompromisy aby príroda neutrpela, a aj ľudia našli svoje vyžitie. Našou prioritou je, aby príroda TANAP ostala bez nejakých negatívnych vplyvov,“ konštatoval Majko.

Foto: Peter Handzuš

Uzávera má svoj dôvod

Zároveň upozornil, že sezónna uzávera turistických chodníkov má svoje opodstatnenie z viacerých dôvodov. V tomto období na prelome októbra a novembra sa totiž začína zazimovanie svišťov a následne začína kamzičia ruja. V skorých jarných mesiacoch zase začínajú hniezdiť sokoly sťahovavé následne orly skalné, pomaly sa vyhrabávajú svište a rodia sa mladé kamzíky. „V tomto citlivom období je potrebné, aby zvieratá v alpínskom stupni neboli vyrušované návštevníkmi, ale tiež záchrannými akciami pomocou vrtuľníkov. Aby zbytočne zo stresu nemíňali tukové zásoby, ktoré budú potrebovať v tuhej tatranskej zime na prežitie,“ zdôraznil riaditeľ Správy TANAP.

V tejto súvislosti apeluje na turistov, aby neriskovali svoj život a rešpektovali fakt, že tatranská príroda potrebuje počas zimy oddych. Horská záchranná služba (HZS) zároveň dodáva, že vo vysokohorskom prostredí už panujú zimné podmienky a je treba sa tomu prispôsobiť. „Do územia nad pásmom vysokohorských chát odporúčame vôbec nechodiť. Už keď sa turisti vyberú do hôr, nemali by vstupovať na tie chodníky, ktoré podliehajú sezónnej uzávere a zároveň preceňovať svoje sily,“ upozornil dispečer Operačného strediska HZS v Starom Smokovci Štefan Krasňan.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM