Webnoviny - Svet

Šičky z Hencoviec dostanú pridané mesačne 50 eur

WEBNOVINY.SK

Štrajkujúce ženy z textilných fabrík KALI AGRO a SLO.VI z Hencoviec v okrese Vranov nad Topľou Foto: SITA/Viktor Zamborský HENCOVCE 30. augusta (WEBNOVINY) – Štrajkujúce ženy z textilných fabrík KALI AGRO a SLO.VI z Hencoviec v okrese Vranov nad Topľou dosiahli úspech pri dnešných rokovaniach s talianskymi zamestnávateľmi a ich právnym zástupcom. „Talianski zamestnávatelia pristúpili na zvýšenie mesačných miezd celkovo o 50 eur. Je to mimoriadny úspech, lebo nepoznám prípad, že by sa podarilo dosiahnuť nárast miezd o 15 percent,“ uviedol člen predsedníctva OZ KOVO Jozef Balica. Dodal, že štrajk, ktorý trval sedem dní, sa končí. V utorok ráno zamestnankyne nastúpia riadne do práce a o 14:00 sa uskutoční zhromaždenie zamestnancov.

Ako uviedol Balica, výsledok je kompromisom prospešným pre obe strany. „Platy všetkým zamestnancom zvýšia o 20 eur bez akýchkoľvek podmienok, okrem toho dostanú plus ďalších 15 eur ako osobitnú prémiu, ktorá neskôr bude viazaná na objektivizované výkonové normy. Ďalších 15 eur dostanú aj v prípade, ak na paragraf dvakrát v mesiaci vymeškajú, pri troch vymeškaniach to klesne na osem eur, za viac ako tri nedostanú nič,“ informoval Balica.

Na dnešných rokovaniach, ktoré trvali niekoľko hodín, so zástupcami talianskych zamestnávateľov predseda OZ KOVO Emil Machyna a záujmy žien aj dnes hájila predsedníčka tamojšej odborovej organizácie Jana Polaščíková. „Aj my sme museli z niektorých našich požiadaviek ustúpiť, ale aj tak je to veľký úspech,“ povedala Polaščíková.

Ženy z textiliek KALI AGRO a SLO.VI vstúpili do štrajku 24. augusta popoludní po tom, čo stroskotali rokovania odborárov so zamestnávateľmi o zvýšení miezd a kolektívnej zmluve. Pritom ženy za prácu dostávali 320 eur v hrubom a 260 eur v čistom.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM