Lucia Lauková Regióny Správy

Sídliská v Nitre sa majú zelenať: Mesto chce osadiť stovky stromov a kríkov

Peniaze na projekty sa bude radnica usilovať získať z európskych fondov. Okrem zelene majú pribudnúť aj miesta na oddych.

Ilustračný obrázok k článku Sídliská v Nitre sa majú zelenať: Mesto chce osadiť stovky stromov a kríkov
Foto: Rastislav Búgel / Zdroj: Dnes24.sk

Mesto Nitra plánuje regenerovať viaceré vnútrobloky na sídliskách. Súčasťou projektov je budovanie relaxačných zón, výsadba novej zelene a opatrenia na zlepšenie klímy a manažmentu zrážkových pomerov na verejných priestranstvách.

Magistrát chce na tento účel získať financie z európskych fondov. Mestskí poslanci už na svojom septembrovom rokovaní odsúhlasili podanie dvoch projektov v hodnote viac ako 50 000 eur. V prípade, že bude mesto úspešné, zregeneruje vnútrobloky na Mikovíniho a Tokajskej ulici.

Závesné siete i sedenie

Na Mikovíniho ulici sa zrevitalizuje územie s rozlohou takmer 14 000 štvorcových metrov, na ktorom sa vysadí 22 stromov, viaceré záhony kvetov i motýlia lúka. Okrem toho by tu mali pribudnúť závesné siete i sedacie bloky z agátového dreva. „Výsledkom projektu bude vytvorenie miesta na pasívny oddych, relax a pikniky. Súčasťou areálu bude aj motýlia lúka, ktorá nebude kosená, aby na nej vznikli podmienky pre život rozmanitých druhov hmyzu,“ informoval magistrát.

Nové stromy a kríky

Na Tokajskej ulici počíta projekt s výsadbou takmer stovky stromov a viac ako tisícky kríkov. Jeho súčasťou je aj výstavba pergoly, osadenie lavičiek a ďalšej drobnej architektúry. „Priestor vnútrobloku bude funkčne rozčlenený na centrálnu oddychovú zónu s pergolou a lavičkami a výsadbami zelene, oddychovú zónu s piknikovými stolmi a športovú zónu s trávnikom,“ konštatuje sa v projektovom zámere.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM