Ľubomír Hudačko Regióny

Sídlisková história Prešova: Takto sa stavali naše známe lokality bývania

Zaujímavosti o výstavbe sídlisk v Prešove, o ktorých ste možno nemali poňatia. Vedeli ste napr., ako vznikla dvojka či trojka? Aj to prinášame v článku.

Ilustračný obrázok k článku Sídlisková história Prešova: Takto sa stavali naše známe lokality bývania
Zdroj: Krajské múzeum Prešov

O bytovej výstavbe v Prešove podľa Václava Kohlmayera z Katedry turizmu a hotelového manažmentu Prešovskej univerzity v pravom slova zmysle môžeme hovoriť po roku 1949 do roku 1952. V rokoch 1952 až 1962 potom nasledovala ďalšia, kvalitatívne iná etapa výstavby.

Vzniklo Sídlisko I

„V podstate išlo tiež o obytné skupiny, a to v štrnástich lokalitách. Objavil sa však náznak tvorby obytných súborov. V tomto období vzniklo Sídlisko I, ktoré malo 720 bytov. Druhým uceleným súborom bola zástavba v uliciach Gottwaldova, dnes 17. novembra a Jarná, kde bolo 582 bytov. Táto lokalita sa vyznačuje tým, že v prízemiach bytových domov boli zrealizované obchody a iná vybavenosť,“ uviedol Kohlmayer. Na výstavbu boli použité tehelné technológie s typovým označením T11, T12, až T14. Zaujímavá obytná skupina vznikla medzi ulicami Björnsonova, Komenského a Čapajevova.

Skupina pozostáva z dvoj a trojpodlažných domov, v ktorých sú situované aj malé obchodné priestory. Výstavbou obytných skupín na Pavlovičovom námestí a na ulici Pištejiho (dnes Záhradná) vrcholí obdobie tehelných technológií vo výstavbe bytových domov a nastáva presun k „betónovým“ technológiám.

V roku 1960 nastúpil konštrukčný systém T 06B, ktorého princíp spočíval v priečne nosných betónových stenách a obvodových paneloch.

Sídlisko II a III

„V prvom štádiu boli priečne nosné steny betónované na mieste, na nich sa ukladali prefabrikované stropné panely a medzi priečne steny sa montovali jednovrstvové obvodové panely. Takouto technológiou bolo postavené celé Sídlisko II,“ vymenúva docent Kohlmayer ďalšie zaujímavosti. Na obytných budovách v tomto sídlisku sa podľa jeho slov postupne prešlo od na mieste vylievaných stien na prefabrikované steny, vyrábané priamo na stavenisku.

„V roku 1966 začala príprava výstavby veľkého obytného súboru Sídlisko III. Výstavba sa presunula severným smerom, za ulicu Levočskú. Obytný útvar mal rozsah viac ako 30 hektárov a je v ňom viac ako 2500 bytov s takmer 9 000 obyvateľmi,“ uviedol Václav Kohlmayer. Všetky obytné domy sú v technológii T 06B. Výstavba bola realizovaná panelmi, vyrábanými v panelárni podniku Pozemné stavby, umiestnenej v mestskej časti Šarišské Lúky.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

foto: archívne

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM