Krimi

Šifry z Threemy: Zuby, sneh aj emotikony majú odkazovať na vraždu Kuciaka

Približne dve hodiny pred vraždou novinára poslal Kočner Zsuzsovej správu s emotikonom označujúcim číslo 50, nasledovala šípka k lebke s prekríženými kosťami.

Ilustračný obrázok k článku Šifry z Threemy: Zuby, sneh aj emotikony majú odkazovať na vraždu Kuciaka
Zdroj: TASR

V komunikácii Mariana Kočnera s Alenou Zsuzsovou cez aplikáciu Threema majú podľa splnomocnencov poškodených Daniela Lipšica a Romana Kvasnicu na vraždu novinára Jána Kuciaka odkazovať viaceré šifry. Uviedli to v utorok pred senátom Špecializovaného trestného súdu.

Roztopenie snehu

Jednou z tém rozhovorov obžalovaných bol sneh. V správach spred vraždy na naň neustále nadávajú a „nevedia sa dočkať“ jari. Podľa splnomocnencov má roztopenie snehu znamenať dokonanie vraždy. Dopytovanie Mariana Kočnera má zase súvisieť aj s výpoveďou už odsúdeného Zoltána Andruskóa, ktorý tvrdil, že sám nepoznal presný termín, keď má byť vražda vykonaná.

Marian Kočner vysvetľuje správy o snehu s tým, že sa Alena Zsuzsová bála šoférovať auto. To jej bránilo, aby sa stretávali, ako aj v zbere podpisov na založenie politickej strany Mariana Kočnera. Preto mali aj nedočkavo čakať na roztopenie snehu.

Správy o vypadávaní zubov majú podľa splnomocnencov rovnako hovoriť o vražde novinára. To obžalovaní rovnako odmietajú.

Hádesovo moratórium

Na súde upozornili splnomocnenci aj na správu o Hádesovi, gréckom bohovi mŕtvych a podsvetia. Deň pred vraždou novinára a jeho snúbenice písal Marian Kočner o Hádesovom moratóriu. Na správu Alena Zsuzsová odpísala s tým, že je len utorok ráno, nech nepanikári. Druhý deň na to (21. 2. 2018) bol Ján Kuciak vo večerných hodinách zavraždený.

Obžalovaný Marian Kočner argumentoval, že sa obával o svoj život, pretože mal informácie, že má byť naňho objednávka vraždy v súvislosti s kauzou zmeniek TV Markíza. Zavraždený mal byť aj exriaditeľ a jeho spoluobžalovaný v zmenkovej kauze Pavol Rusko. Lipšic nerozumie, prečo sa museli vyjadrovať v inotajoch.

Lebka s kosťami

Splnomocnenci upozorňovali aj na emotikony zo správ. Približne dve hodiny pred vraždou novinára poslal Marian Kočner Alene Zsuzsovej správu s emotikonom označujúcim číslo 50, nasledovala šípka smerom k lebke s prekríženými kosťami. To sa podľa Mariana Kočnera týka registrácie strany Cieľ a 50-tisíc eur boli peniaze, ktoré boli „vyhodené von oknom“, vzhľadom na to, že registráciu rezort vnútra odmietol.

„Povedala som, že cena sa upraví,“ odpísala Alena Zsuzsová na emotikony. Suma 50-tisíc eur bola podľa Zoltána Andruskóa suma, ktorú za vraždu zinkasoval okrem toho, že mu bol odpustený dlh 20-tisíc eur.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM