Politika

Šikovný ŤAHÁK: Všetko, čo potrebujete vedieť pred návštevou volebnej miestnosti

Slovensko sa prebudilo do volebného rána. Toto potrebujete vedieť ešte pred vhodením hlasovacieho lístka do urny.

Ilustračný obrázok k článku Šikovný ŤAHÁK: Všetko, čo potrebujete vedieť pred návštevou volebnej miestnosti
Zdroj: TASR/František Iván

Slovensko si 23. marca v prvom kole a 6. apríla v prípadnom druhom kole volí hlavu štátu. Prezidentské voľby sú teda dvojkolové. Obe kolá sa budú konať v sobotu od 7.00 do 22.00 h.

Ide už o šiestu voľbu hlavy štátu, ktorú vyberú občania. Prezident je volený na päť rokov.

Kto postúpi do druhého kola?

Na úspech už v prvom kole je pre kandidáta nevyhnutné získať viac ako polovicu hlasov všetkých oprávnených voličov.

Do druhého kola postupujú dvaja najúspešnejší kandidáti, medzi ktorými si voliči vyberú. Prezidentom sa stane ten, kto získa väčšinu platných hlasov voličov zúčastnených na voľbách.

Prezidentské obdobie súčasnej hlavy štátu Zuzany Čaputovej sa končí 15. júna 2024. O najvyšší post v štáte sa už neuchádza.

Právo voliť prezidenta má občan Slovenskej republiky, ktorý má právo voliť aj do Národnej rady SR. Najneskôr v deň konania volieb musí dovŕšiť 18 rokov.

Za prezidenta môže byť zvolený slovenský občan, ktorý je voliteľný aj za poslanca a v deň volieb dovŕšil vek 40 rokov. Prekážkou práva byť volený je výkon trestu odňatia slobody, právoplatné odsúdenie za úmyselný trestný čin, ak odsúdenie nebolo zahladené, či ak bol kandidát pozbavený spôsobilosti na právne úkony.

Miesta, kde môžete voliť

Občan SR môže voliť vo volebnej miestnosti, v ktorej zozname voličov je zapísaný podľa miesta svojho trvalého pobytu. Dá sa voliť aj mimo miesta trvalého bydliska, ale iba na Slovensku. Potrebný je na to hlasovací preukaz. Vydáva ho obec na základe žiadosti voliča. O vydanie hlasovacieho preukazu na prvé i druhé kolo volieb prezidenta môže požiadať súčasne. Platná právna úprava pre voľby prezidenta neumožňuje voľbu poštou.

Ako správne hlasovať a za čo vám hrozí pokuta? Dozviete sa to na ďalšej strane!

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM