Ľubomír Hudačko Zo Slovenska

Silný príbeh o strachu a hrdinstve: Gabrielin manžel zasahoval v prešovskej bytovke

Jej manžel je hasičom, ktorý zasahoval v horiacej bytovke na Mukačevskej. Pre Dnes24 opísala chvíle strachu a príbeh hrdinov, ktorí si zaslúžia obdiv.

Zdroj: Dnes24.sk

Pani Gabriela je sestra na Anesteziologisko-resuscitačnom oddelení v Prešove. Jej manželom je hasič, ktorý mal mať v osudný deň podľa rozpisu služieb voľno. Napokon aj on zasahoval v bytovke po výbuchu plynu v Prešove.

Na hasičov sa však od ľudí najmä na sociálnych sieťach zniesla aj vlna kritiky. Článok o príbehu manželky hasiča Patrika vám priblíži detaily počas piatka 6. decembra 2019.

Myslela, že je to Černobyľ

”Keď som od neho otvorila správu, v prvej chvíli som myslela, že mi manžel poslal fotografiu z internetu. A že je to budova v Černobyľe,” hovorí o emotívnych chvíľach pre Prešov.Dnes24.sk.

Hľadala k tomu správy na internete a všade sa písalo o devastačnom výbuchu bytového domu v Prešove.

”A môj manžel bol na ceste tam. Ešte som mu napísala, že keby náhodou ostal na stanici, nech mi len napíše, aby som sa nebála. Už sa neozval,” vrátila sa k piatkovým udalostiam.

V tom momente ju prepadol neskutočný strach, beznádej a neistota. „Zovrelo mi hrdlo, stiahlo žalúdok a nevedela som, čo robiť. Začali sa mi ozývať kamarátky – manželky hasičov, či niečo neviem a či sú tam,“ prezradila nám.

Všetko, čo vedeli, boli informácie z internetu a zo správ v TV. Išlo o negatívne správy, že celá budova je nestabilná a hrozí jej zrútenie.

„Z horných poschodí šľahali obrovské plamene, všetci utekali od budovy preč. Môj manžel spolu so svojimi "bratmi“ šli do boja smerom k budove," spomína na nedávne neľahké chvíle.

Hľadala svojho manžela

Pani Gabriela plakala. „Vravela som si: ´Bože, ochraňuj ich, nech sa nám vrátia domov, nech sa im nič nestane. Pri každom zábere kamery na hasičov som hľadala mená na prilbách, poznala som veľa z tých chlapov, toho môjho som nevidela.“

„Neviete si predstaviť tie pocity. Žiadna správa, žiadna informácia. Prvý telefonát prišiel konečne o siedmej večer. Manžel bol v poriadku, ale že je to tam strašné a ozve sa mi, keď bude môcť,“ opísala dôležité informácie.

Bol to zásah, aký si hasiči nepamätajú. Bol veľmi náročný po fyzickej, ale aj psychickej stránke.

„O to viac ma mrzí reakcia niektorých ľudí na postup a profesionalitu. Veliteľom zásahu bol Peter Bartoš a v prvom momente som si uvedomila tú obrovskú ťarchu na jeho pleciach.“

„Ťarchu zodpovednosti, obáv a strachu o "svojich“ chlapcov, ale aj ťarchu všetkých pohľadov tých ľudí, ktorí volali o pomoc," povedala na margo náročných chvíľ, ktoré prežívali aj hasiči.

Foto: Ľubomír Hudačko

Gabriela vyjadrila obdiv. „Peter Bartoš je zodpovedný, ľudský a svedomitý človek so srdcom na pravom mieste. Skúste sa vžiť do jeho situácie rozhodovania sa. Aspoň na chvíľu,“ vyzvala kritikov.

Zachránili 39 ľudí

Ona sa ráno rozhoduje v šatníku, či si dá sveter alebo tričko. On sa rozhoduje o tom, či a kam presne pošle chlapov do toho pekla.

Napriek všetkému mu chlapi verili, že sa rozhoduje správne. Veria si na 100%, niektorí ľudia im neverili.

„A to ma veľmi mrzí. Sú ľudia, ktorí napáchajú ohavné skutky a chodia po Slovensku so vztýčenou hlavou. Títo chlapi zachránili napriek všetkým prekážkam 39 ľudí a v týchto dňoch sedia na stanici so sklonenými hlavami. Je toto správne?“ pýta sa.

Ak by si niekto myslel, že večer šichta hasičom padla, tak sa mýli. Ostávali tam naďalej, striedali sa, aby oheň uhasili. Ani v sobotu ráno nebolo tomu koniec, prišla tá ťažšia časť. Ísť na miesto hľadať osoby, ktoré tam, žiaľ, ostali.

Foto: Ľubomír Hudačko

„Opäť prísť na to miesto hrôzy a vidieť už len pozostatky tých, ktorí na vás pozerali v nádeji, že ich zachránite. Je to taká bolesť a smútok,“ opisuje podrobnosti po tragédii.

Dlhotrvajúce objatie

Keď jej manžel konečne v nedeľu ráno prišiel od piatku domov, najprv sa s manželkou objali. Sú rodičia troch detí, Gabriela je momentálne na materskej dovolenke s 1,5 ročnou dcérkou.

„Bolo to silné, dlhotrvajúce objatie. Cítila som, že to bolo iné objatie. Mal už nekonečné veľa výjazdov, zásahov, ale ešte nikdy to nebolo tak cítiť. Ostalo to v nich a veľmi dlho ešte bude,“ prezradila.

„Preto prosím všetkých tých, ktorí si vážia ich prácu, urobte nejaké milé gesto voči týmto hrdinom. Napíšte im poďakovanie, pošlite im bonboniéru. Nech opäť získajú chuť do ďalších dní ich ťažkej práce. Nech cítia, že majú od ľudí uznanie. Také aké im právom patrí,“ dodala na záver pani Gabriela emotívne slová pre Prešov 24.sk.

Sledujte nás aj na našom Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Foto: Ľubomír Hudačko

Hl. foto: archívne

V OBRAZOCH: Desivé zábery zvnútra zhorenej bytovky v Prešove
12
Galéria
Zdroj: HaZZ Prešov
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM