Krimi Rôzne

Šírenie poplašnej správy: Páchateľ si môže posedieť vo väzení až osem rokov

Za šírenie poplašnej správy môže v niektorých prípadoch hroziť páchateľovi trest odňatia slobody až na osem rokov. Pre TASR to uviedlo Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR.

Ilustračný obrázok k článku Šírenie poplašnej správy: Páchateľ si môže posedieť vo väzení až osem rokov
Zdroj: TASR

Odňatím slobody na tri až osem rokov sa môže potrestať páchateľ, ktorý rozširuje nepravdivú poplašnú správu právnickej osobe, Policajnému zboru, inému štátnemu orgánu alebo hromadnému informačnému prostriedku, a to v prípade, ak už bol v minulosti za taký čin odsúdený, alebo ak spôsobí vážnu poruchu v hospodárskej prevádzke, hospodárskej činnosti právnickej osobe, v činnosti štátneho orgánu alebo bude mať jeho konanie iný obzvlášť závažný následok.

Rezort spravodlivosti tiež pripomenul, že kto úmyselne spôsobí nebezpečenstvo vážneho znepokojenia aspoň časti obyvateľstva tým, že rozširuje poplašnú správu, ktorá je nepravdivá, alebo sa dopustí iného obdobného konania spôsobilého vyvolať takéto nebezpečenstvo, môže sa potrestať odňatím slobody na dva roky.

Odňatie slobody na jeden až päť rokov hrozí tomu, kto nepravdivú správu oznámi právnickej osobe, Policajnému zboru, inému štátnemu orgánu alebo hromadnému informačnému prostriedku.

V Bratislave evakuovali vo štvrtok budovy všetkých súdov. Bola medzi nimi aj budova Najvyššieho súdu (NS) SR v Bratislave, v ktorej sídli aj ministerstvo spravodlivosti. Preverovanie oznámenia sa skončilo s negatívnym výsledkom.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM