Zo Slovenska

ŠKANDÁL finančnej správy?! Slovensko malo vyvážať tovar na výrobu ZBRANÍ do Ruska

K vývozom tovaru, ktorý mohol byť použitý na ruské zbrane, zasadne spoločne parlamentný brannobezpečnostný a finančný výbor.

Ilustračný obrázok k článku ŠKANDÁL finančnej správy?! Slovensko malo vyvážať tovar na výrobu ZBRANÍ do Ruska
Zdroj: TASR/AP

Predsedovia výborov Juraj Krúpa a Marián Viskupič (obaja SaS) o tom informovali na piatkovej tlačovej konferencii v súvislosti so zisteniami Denníka N o tom, že slovenskí colníci púšťajú množstvo tovaru aj dodávateľom ruských zbrojárskych firiem. Výbor sa má uskutočniť na budúcu stredu (9. 11.).

Kto pochybil?

Na výbor má byť prizvaný minister financií Igor Matovič, obrany Jaroslav Naď, vnútra Roman Mikulec (všetci OĽANO), riaditeľ Finančnej správy (FS) SR Jiří Žežulka a riaditeľ Slovenskej informačnej služby Michal Aláč.

Krúpa hovorí o zásadných pochybeniach Finančnej správy SR. Ministerstvo financií SR sa podľa neho úmyselne alebo pre svoju nekompetentnosť podieľa na pomoci ruskému agresorovi.

Hovorí aj o zlyhaní spravodajských služieb. „Ministerstvo hospodárstva a pravdepodobne aj iné zložky boli obchádzané a firmy sa obracali priamo na colný úrad, ktorý im dával pečiatky na to, aby takýto tovar vyvážali bez toho, aby si preverovali, kde tieto materiály môžu ísť a čo sa s nimi môže robiť,“ skonštatoval šéf brannobezpečnos­tného výboru.

Aktuálne odhalenia podľa Viskupiča prinášajú otázky, či ide len o zlyhanie colnej časti finančnej správy, alebo či sa colníci priamo podieľali na nekalých obchodoch.

Púšťajú tovar na zbrane?

Apeluje na dôkladné vyšetrenie. Poukázal aj na upozornenia Slovenskej informačnej služby z výročných správ, že systém kontroly exportu položiek s dvojakým využitím je nedostatočne účinný a v určitých oblastiach nefunkčný.

Slovenskí colníci podľa zistení Denníka N púšťajú množstvo tovaru aj dodávateľom ruských zbrojárskych firiem, Slovensko tak má pôsobiť ako zásobáreň ruskej armády.

Novinári hovoria o tisícoch kusov rôznych tovarov. Ak išlo o tovar použiteľný aj na vojenské účely, mohlo by ísť o porušenie sankcií Európskej únie.

Prezident FS SR Jiří Žežulka odmieta, že by si orgány FS SR neplnili svoje povinnosti. Tvrdí, že ak sa tovar alebo osoba nenachádza na sankčnom zozname Európskej únie, nemajú možnosť zasiahnuť do zahraničných obchodných operácií. Premiér Eduard Heger dal situáciu preveriť.

Ilustračné foto

Prečítajte si aj:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM