Webnoviny - Svet

Škoda Auto predstavuje Fabiu RS a Fabiu Combi RS

WEBNOVINY.SK

Foto: ŠKODA AUTO Slovensko s.r.o. BRATISLAVA 2. marca (WBN/PR) – Škoda Auto predstavuje na medzinárodnom autosalóne v Ženeve nové modely Fabia RS a Fabia Combi RS. Jazdné výkony obidvoch verzií RS sú pôsobivé; po prvýkrát bol použitý štvorvalcový benzínový motor s dvojitým prepĺňaním, ktorý pri objeme len 1,4 litra dosahuje výkon 132 kW. Kombinácia kompresoru a turbodúchadla umožňuje plynulý a harmonický nárast výkonu motora. Maximálna rýchlosť 224 km/h (pri verzii Combi dokonca 226 km/h) a zrýchlenie z 0 na 100 km/h za iba 7,3 sekundy pre obidva varianty zaručujú športovú jazdu. So spotrebou 6,4l na 100 km ponúka Fabia RS vysoký výkon pri súčasnom maximálnom využití paliva a vynikajúcu ekológiu prevádzky.

Obidve športové verzie zaujmú dizajnom predného nárazníka a integrovaných hmlových svetlometov. Tie môžu byť na želanie vybavené Corner funkciou, alebo sú na ich pozícii umiestnené svetlá pre denné svietenie na báze LED. Jedinečné postavenie v portfóliu modelového radu Fabia podčiarkujú 17" kolesá Gigaro z ľahkej zliatiny vyvinuté špeciálne pre RS, brzdové strmene lakované na červeno, alebo tónované sklá. Zadnej časti dominuje nový nárazník s difúzorom a dvojitá koncovka výfuku. Strecha, strešný spojler a kolesá budú pri verzii Fabia RS hatchback ponúkané v závislosti na farbe automobilu v troch rôznych odtieňoch: na výber je čierny, biely a strieborný.

Športový podvozok s asistenčnými systémami ESP, ABS, ASR naladenými na vysoké jazdné výkony zaručuje bezpečnú, ale dynamickú jazdu. Mimoriadny pôžitok z jazdy prináša nová funkcia XDS, ktorá pri prejazde zákrutou elektronicky pribrzdí predné vnútorné koleso, čo má za následok zvýšenie točivého momentu na vonkajšom prednom kolese. Výsledný točivý moment dáva automobilu pri prejazde zákrutou vysokú agilitu. Kontrola tlaku vzduchu v pneumatikách a asistent rozjazdu do kopca sa dodávajú štandardne a zvyšujú nielen komfort, ale aj bezpečnosť.

V interiéri ponúka Fabia RS a Fabia Combi RS výškovo nastaviteľné športové sedadlá s logom RS na operadle. Trojramenný kožený športový volant, ktorý sa na želanie dodáva aj v multifunkčnej verzii s ovládacími prvkami radenia sedemstupňovej automatickej prevodovky DSG, je rovnako ako pri všetkých verziách modelu Fabia výškovo aj pozdĺžne nastaviteľný. Čistotu dizajnu vnútorného priestoru zvýrazňuje prístrojová doska v odtieni Onyx a pedále z ušľachtilej ocele vybavené protisklzovými plochami.

V nadväznosti na dizajn modelu Fabia RS pripravila Škoda modifikovaný dizajn aj pre svoj rally automobil Fabia Super 2000. V rámci tejto zmeny sa automobil rozšíril na 1820 mm podľa nových pravidiel FIA pre kategóriu Super 2000. Vzhľadom na vylepšenie výkonových parametrov pretekárskeho špeciálu Fabia Super 2000 bola modifikovaná aj oblasť sacieho a výfukového systému motora.

Oficiálne fotografie si môžete stiahnuť v tlačovej kvalite na mediálnom portáli na adrese https://mediaportal.skoda-auto.com, login: journalist, password: skoda123.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM