MI Zo Slovenska

Škola bez lavíc! Na takýto vianočný darček sa môžu tešiť školáci

Takáto možnosť tu ešte nebola. Minister školstva Branislav Gröhling chce už čoskoro predstaviť úplne novú modelovú školu, kde by sa žiaci učili prevratným spôsobom.

Ilustračný obrázok k článku Škola bez lavíc! Na takýto vianočný darček sa môžu tešiť školáci
Zdroj: YouTube.com/NAUTILUS S.A.

Vo svete sú už takéto moderné učebne a prístupy k vzdelávaniu bežné. Na Slovensku sa však vo väčšine škôl stále učí klasickým spôsobom, aký si pamätajú ešte staré mamy. Čoskoro by sa to mohlo zmeniť.

Tajná budova

Minister školstva v piatok predstavil svoj ambiciózny plán školskej reformy. Jeho súčasťou je aj úplne nová modelová škola, ktorá by mala slúžiť ako inšpirácia pre ostatné školy na Slovensku.

“Uvidíte v nej, že trieda môže byť aj bez lavíc a tabuľa nemusí byť vpredu,” uviedol tajomne minister Gröhling.

Detaily nechcel prezradiť a nepovedal dokonca ani miesto, kde si ľudia budú môcť “školu budúcnosti” obzrieť. Má to byť totiž vianočný darček pre žiakov i pedagógov a ministerstvo ho chce prezentovať až pred Vianocami.

“Škola môže vyzerať aj úplne inak, ako sme zvyknutí,” dodal B. Gröhling. Priblížil, že inšpiráciu čerpal v zahraničí, kde už takéto moderné učebne nie sú žiadnou zvláštnosťou.

Či sa novinka ujme, bude záležať aj na ochote riaditeľov škôl prijať takúto zmenu. Ak budú mať chuť prestavať svoje učebne podľa tohto modelu, budú môcť požiadať ministerstvo školstva o dotáciu.

Peniaze pre učiteľov

Aj učitelia by sa mali dočkať lepších časov. Minister Gröhling avizoval, že urobí krok, na ktorý ešte nikto nemal odvahu.

“V štátnom rozpočte je vyčlenených 90 miliónov eur, ktoré budú po prvýkrát použité na osobitné príplatky pre učiteľov.”

Príplatky sa majú prvýkrát rozdeľovať podľa výkonu, kvality a špecifických kritérií. To znamená, že odmenu si môžu vyslúžiť nielen učitelia s nadanými žiakmi vo veľkom meste, ale aj tí, ktorí pracujú s deťmi zo sociálne slabého prostredia.

“Teraz rokujeme o nastavení tých kritérií, aby boli spravodlivé a v budúcom roku predstavíme aj konkrétny legislatívny návrh,” upresnil minister školstva. Už v tomto roku by však zamestnanci škôl mali dostať odmeny z balíka 11 miliónov eur, čo má byť poďakovanie za ich zložitú prácu v čase koronakrízy.

Ilustračné foto

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM