Svet Kultúra Zo zahraničia

Škola odstránila z knižnice knihy o Harry Potterovi: Žiaci by si vraj mohli vyčarovať duchov

Mánia okolo príbehov mladého čarodejníka Harryho opadla. Stále však dokážu prekvapiť niektoré novinky, ktoré sa tejto témy týkajú.

Ilustračný obrázok k článku Škola odstránila z knižnice knihy o Harry Potterovi: Žiaci by si vraj mohli vyčarovať duchov
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Knižná séria od autorky J. K. Rowlingovej spôsobila doslova celosvetovú mániu. Prvý diel vyšiel už v roku 1997, pričom slovenský preklad s názvom Harry Potter a Kameň mudrcov sme si mohli užiť o tri roky neskôr.

Séria má dovedna sedem dielov, pričom ten posledný (Harry Potter a Dary smrti) uzavrel príbeh mladého čarodejníka v roku 2007 (na Slovensku 17. januára 2008).

Nemalý úspech zožala aj filmová adaptácia knižnej série. Tá zabávala divákov od roku 2001 až do roku 2011 a obsahovala osem filmov (príbeh Harry Potter a Dary smrti bol rozdelený na dva samostatné filmy).

Ako žiadne úspešné dielo, ani príbehy o čarodejníckom učňovi sa nevyhli škandálom. V tomto prípade hralo hlavnú úlohu zväčša obvinenie, že knihy obsahujú akýsi okultný podtext.

Proti knihe tak postupne zbrojili katolícki i ortodoxní kresťania, protestanti i moslimovia. V mnohých krajinách sa inštitúcie a združenia snažili zakázať predaj knižnej série.

Mohlo by sa zdať, že celá hystéria je po tých rokoch minulosťou. Najnovší prípad vás však presvedčí o opaku.

Ako informuje portál tennessean.com, katolícka škola v americkom Tennessee odstránila z knižnice knihy o Harry Potterovi. Jej predstavitelia sa totiž domnievajú, že knihy obsahujú kliatby a žiaci by si tak údajne mohli vyčarovať duchov.

Za všetkým stojí reverend Dan Reehil, ktorý je zároveň kňazom v tamojšej rímskokatolíckej farskej škole. Reehil sa totiž podľa portálu domnieva, že kliatby a kúzla spomenuté v knihách série Harry Potter sú skutočnými kliatbami, ktoré môžu „na čitateľa vniesť zlých duchov“.

Pastor mal celú záležitosť konzultovať s exorcistami v USA a Ríme, ktorí mu odporúčali odstránenie kníh z priestorov školskej knižnice.

Reehil sa podľa tennessean.com pre tento krok rozhodol na základe podnetu od rodičov detí. Ako pre portál uviedla Rebecca Hammel, supervízorka škôl katolíckej diecézy v Nashville, katolícka cirkev ku knihám o Harry Potterovi nezaujala žiadny postoj, pričom „Každý z kazateľov má kanonickú právomoc robiť pre svoju farskú školu takéto rozhodnutia.“

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM