Zo Slovenska

Bezpečnosť nadovšetko. Polícia v prvý školský deň dohliadne na deti i šoférov

Maximálny počet dopravných a poriadkových policajtov železničnej, hraničnej a cudzineckej polície bude v pondelok v permanencii.

Ilustračný obrázok k článku Bezpečnosť nadovšetko. Polícia v prvý školský deň dohliadne na deti i šoférov
Zdroj: TASR

Polícia posilní hliadky v prvý školský deň po celom Slovensku. Chce dohliadať na bezpečnosť detí a mladých v okolí škôl aj v priľahlých uliciach, v prípade potreby bude riadiť a usmerňovať cestnú premávku.

„Chrániť školákov je pripravený maximálny počet dopravných a poriadkových policajtov a policajtov železničnej, hraničnej a cudzineckej polície," informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová.

PREČÍTAJTE SI: Škola volá, akcie lákajú a peňaženky sa otvárajú. Na čo si dať pozor?

Nástrahy pre prvákov

Nový školský rok je podľa nej plný nástrah najmä pre prvákov. Treba preto myslieť na dostatočné označenie školských tašiek reflexnými prvkami. „Dospelí by ich mali upozorniť, že počúvanie hlasnej hudby cez slúchadlá je pri prechádzaní cez cestu mimoriadne nebezpečné, preto by ich ani nemali používať," povedala Baloghová.

Deti treba viesť k zodpovednému a uvážlivému správaniu na cestách. „Tam, kde je semafor, prechádzať na zelený signál, tam, kde nie je, použiť nadchod či podchod. Kde nie je ani ten, čo najkratšou kolmou trasou a čo najrýchlejšie cez cestu prejsť. Veľmi pomáha ešte počas prázdnin naučiť deti aspoň niekoľko základných dopravných pravidiel a značiek," vysvetlila hovorkyňa.

Vodičom odporúča predvídavo spomaliť na miestach, kde je predpoklad zvýšeného pohybu ľudí, v blízkosti priechodov pre chodcov by mali znížiť rýchlosť a nechať čas chodcom na bezpečný presun cez cestu.

PREČÍTAJTE SI: Dopravcov čakajú prvé veľké skúšky pripravenosti. Aké spoje budú posilňovať?

Polícia, deti
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM