Lucia Lauková Správy

Školáci si predĺžia jesenné prázdniny: Niektorí riaditelia udelia v pondelok voľno

Školáci majú od stredy 31. októbra jesenné prázdniny, ktoré potrvajú do 2. novembra. Niektorí budú oddychovať už od začiatku týždňa.

Ilustračný obrázok k článku Školáci si predĺžia jesenné prázdniny: Niektorí riaditelia udelia v pondelok voľno
Zdroj: TASR

Niektorí riaditelia základných a stredných škôl využijú v pondelok (29.10.) možnosť udeliť riaditeľské voľno. V utorok 30. októbra bude jednorazový štátny sviatok, od stredy 31. októbra sú jesenné prázdniny. Odbor komunikácie a protokolu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR pre TASR uviedol, že udelenie riaditeľského voľna je v kompetencii riaditeľov škôl a školských zariadení.

Ministerstvo nemá kompetenciu poskytovať riaditeľské voľno nad rámec prípadov uvedených v školskom zákone. Podľa zákona ide o závažné dôvody, najmä organizačné a prevádzkové.

Zverejňovanie voľna

Rezort školstva pripomenul, že v prípade poskytnutia voľna musí riaditeľ školy o jeho poskytnutí informovať rodičov zverejnením informácie na verejne dostupnom mieste, prípadne prostredníctvom žiackych knižiek. „Rovnako má túto skutočnosť oznámiť zriaďovateľovi školy a príslušnému orgánu miestnej štátnej správy v školstve,“ uviedlo ministerstvo.

„Uzákonenie štátneho sviatku je potrebné rešpektovať, školy v tomto prípade musia výpadok učiva pokryť počas nasledujúcich vyučovacích dní,“ uviedol odbor komunikácie a protokolu rezortu školstva. Podľa hovorcu Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Michala Kaliňáka rozhodnutie o udelení riaditeľského voľna nemôže byť iba svojvôľou, ale vecným vyargumentovaním relevantných dôvodov.

Jesenné prázdniny

Kaliňák pre TASR priblížil, že rodičia sú o rozhodnutí riaditeľa školy informovaní v časovom predstihu, v rámci čoho sa zvykla po minulé roky rozširovať aj ponuka voľnočasových mimoškolských aktivít. „Ide hlavne o aktivity realizované v rámci školských zariadení, ako sú školské kluby detí a centrá voľného času, a to bez ohľadu na ich zriaďovateľa,“ do­dal.

Školáci majú od stredy 31. októbra jesenné prázdniny, ktoré potrvajú do 2. novembra. Vyučovanie sa začne opäť v pondelok 5. novembra.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM