Prokop Slováček Zo Slovenska

Skôr ako nás samičky pichnú, spária sa. Je tu čas komárov

Každý rok nám znepríjemňujú život. Striedajúce sa teplo a vlhko im pomáha množiť sa viac ako inokedy. Krv nám pijú iba samičky. Čo viete o tomto nepríjemnom bodavom hmyze?

Ilustračný obrázok k článku Skôr ako nás samičky pichnú, spária sa. Je tu čas komárov
Zdroj: TASR

Aj keď komáre na Slovensku nie sú prenášačmi závažnejších ochorení, ročne na choroby, šírené týmto hmyzom, a ďalšími, umrie vo svete milión ľudí a viac ako polovica ľudstva je nimi ohrozená. Proti niektorým nákazám prenášaným komármi existuje účinné očkovanie alebo vhodný preventívny liek.

Odkiaľ sa vlastne berú?

Keď sa voda zohreje na optimálnu teplotu, z vajíčok sa vyliahnu larvy. Hneď smerujú k hladine, aby sa prvýkrát nadýchli.

Komáre sa premnožia práve vtedy, keď dažďové počasie vystrieda náhle a výrazné oteplenie. Larva sa zakuklí a po 2 – 3 dňoch, keď kukla praskne, na hladinu sa vynorí dospelý jedinec.

Na začiatku jeho života je potravou nektár z rastlín. Keď sa prvýkrát nasýti, samička dostane chuť na iný druh obživy – na krv. Tento cyklus od vajíčka po dospelého komára trvá v našich podmienkach spravidla dva až tri týždne, pričom teplé letné počasie ho môže ešte urýchliť.

PREČÍTAJTE SI AJ: Chystáte sa do Chorvátska so psom? Aj zvieratá potrebujú doklady

Krv je dobrý zdroj bielkovín

Podľa vedúcej odboru epidemiológie banskobystrického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Márie Avdičovej je striedanie vyšších teplôt a vlhko z búrkových dažďov ideálne na rozmnožovanie a plodenie ďalších generácií komárov.

„Krv nám pijú iba samičky, ale skôr, ako urobia prvý štípanec, dochádza k spáreniu so samčekom. Krv pre ne predstavuje bohatý zdroj bielkovín, ktoré potrebujú na dozretie vajíčka. Jedna samička je schopná vyprodukovať za život až 2000 ďalších komárov,“ hovorí odborníčka.

„Niektoré druhy komárov kladú vajíčka v zhlukoch na hladinu, ďalšie na hladinu jednotlivo, iné ich zas lepia na spodné strany plávajúcej vegetácie. Spoločnou črtou všetkých komárov je, že vajíčka kladú do vody a najlepšia je stojatá,“ popisuje Mária Avdičová.

PREČÍTAJTE SI AJ: FANDÍME SAGANOVI: Za jednu fotku aquapark, za jeden hlas Donovaly. Súťaž sa začína

Alergici veľký pozor

Ľudia, ktorí majú v anamnéze alergiu, by sa mali vystríhať pobytu na miestach s výskytom komárov. Ako ochranu používať vhodné oblečenie s dlhými rukávmi, dlhé nohavice a nechránené časti tela ošetriť repelentom.

„Okrem poštípania, nepríjemného svrbenia, pálenia, vyrážok, môžu komáre prenášať aj niektoré prenosné ochorenia. Našťastie v našich oblastiach sa choroby, ktoré prenáša komár nevyskytujú,“ vysvetľuje odborníčka.

Komáre - OBD skladba
1
Galéria
komare
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM