Tomáš Batiz Regióny Regióny

Skusený barista Marek z obľúbenej mikulášskej pražiarne: Jednoduché triky, ako s kávou nič nepokaziť

V súčastnosti sa vedie veľa diskusií ako si pripraviť kávu doma lacno a správne. Treba dbať na to, že všetkého veľa škodí, a tak ako môže byť káva pre naše telo prospešná a zbaviť nás pocitu únavy, tak nami dokáže aj poriadne zatriasť.

Ilustračný obrázok k článku Skusený barista Marek z obľúbenej mikulášskej pražiarne: Jednoduché triky, ako s kávou nič nepokaziť
Zdroj: Dnes24.sk

Na domácu prípravu kávy je v súčasnosti dostupných niekoľko relatívne lacných alternatív. Barista Marek Benikovský z Aurelica coffe vám poradí, akú kávu si pripravovať a čomu sa radšej vyvarovať.

Základnou a najdostupnejšou je FRENCHPRESS. Ide o sklené kovové zariadenie, ktoré svojim vzhľadom pripomína nástroj na šľahanie šľahačky. “Do sklenenej časti nasypeme hrubšie namletú kávu, zalejeme vodou a jemne premiešame, aby sa namočili všetky čiastočky. Počkáme približne dve minúty a tyčku zo sitkom stlačíme. Tá nám pomôže oddeliť vyextrahovanú kávu od nápoja, ktorý si rozlievame do šálok okamžite po uplynutí času prípravy," vysvetľuje Marek.

AEROPRESS

Najmladšia alternatívna metóda, ktorá sa vyrába v plastovom prevedení, lenže je veľmi spratný a tak vhodný aj na turistiku a chaty. Je navrhnutý na základe injekčnej striekačky a skladá sa zo štyroch jednoduchých častí. Do spodného sitka vložíme priložený filtračný papierik, ktorý opláchneme vodou. Sitko nakrútime na valček do ktorého nasypeme dávku kávy ( hrúbka mletia je na vás). Takto pripravenú spodnú časť položíme na obľúbenú šálku, z ktorej si kávu vychutnávame a zalejeme vodou. Jemne premiešame a počkáme 2 minúty. Pripravíme si vrchnú časť, ktorá je zakončená gumenou násadkou a zatlačíme. Ako už názov hovorí káva sa cez papierový filter prekvapká pod miernym tlakom vzduchu, ktorý vznikol našim zatlačením medzi vrchnou časťou a hladinou kávy.

MOCCA PRESS / KOŤOGO

V podstate jedna a tá istá vec, pri ktorej potrebujeme len vodu, silný zdroj tepla a kávu. Konvička je skonštruovaná tak, že do spodnej časti nalejeme vodu, do kovového sitka v strednej časti nasypeme hrubšie namletú kávu ( zarovnáme, neutláčame ) na vrch nakrútime hornú časť. Pri mocca presse nám stačí zapnúť plynový, elektrický alebo indukčný sporák a počkať kým teplota vody prekročí bod varu a v konvičke vznikne tlak približne štyroch barov. Tá preženie vodu zo spodnej časti cez sitko s kávou do hornej a nás čaká už len pôžitok z jej pitia.

4 CHEMEX / HARIO V60 Systém prekvapkávanej kávy, pri ktorej využívame len gravitačnú silu. Do chemexu, alebo Haria vložíme papierový filter, ktorý prepláchneme vodou, nasypeme kávu, nalejeme približne 1/5 vody. Počkáme a pomaly dolievame zvyšok. Extrakcia by nemala prekročiť 3 minúty. Chuť kávy je veľmi jemná, prefiltrovaná od všetkých škodlivých látok.

Ako dávkovať?

Dávkovanie kávy je odporúčané prepočítať pomerom vody ak kávy. Ak teda chcem 200 ml nápoja potrebujeme pri pomere 1/12 približne 16 gramov kávy. Možno sa to zdá veľa, avšak v alternatívnych metódach sa používa hrubšie mletie, a tak pre výraznejšiu chuť nápoja musíme túto veličinu kompenzovať zvýšenou gramážou.

Obľúbená zalievaná káva

Na Slovensku je najpoužívanejšia príprava kávy zalievaním. Tu by som čitateľov rád upozornil, že káva je surovina, ktorá pri pražení prechádza teplotou okolo 230 stupňov celzia. Vzniká tu teda popolček zvaný dech, triesloviny a iné zdraviu škodlivé kávy. Zalievaná káva po 15 minútach extrakcie má v sebe toľko dechtu ako približne 5 vyfajčených cigariet a pri dlhodobom pití spôsobuje záhu a neskôr žalúdočné vredy.

Toto radšej nie

Instantná káva patrí tiež medzi obľúbené spôsoby prípravy kávy a to hlavne pre jej jednoduchosť prípravy. Vedzte, že táto káva je zo zásady pripravovaná z najmenej kvalitných a najlacnejších zŕn kávovníka, ktoré pomocou tlaku, a mrazenia sú upravené v rozpustnú kávovú sušinu. Sušinu ktorá má vo výslednom produkte len zlomok prírodných látok.

Ktorú kúpiť?

Kúpiť zomletú alebo zrnkovú? Optimálne je ak človek vlastní svoj mlynček a zomelie si ju tesne pred prípravou. Nie každý však má takéto možnosti mojou radou je kupovať si čo najmenšie množstvá namletej kávy a častejšie. Káva je silno aromatická látka, ktorá však o svoju arómu prichádza práve mletím. O polovicu aromatických látok príde už po 15 minútach od zomletia. Urobte si teda radosť a nepripravte sa o túto radosť.

A čo mlieko?

S mliekom, alebo bez? Káva s mliekom je typickým nápojom na Slovensku. Ako určite viete mlieko chuť kávy zjemní. Ale len v našich ústach. Pre zvyšok tela je to záťaž navyše. Káva má vždy kyslé Ph. Mierne zásaditejším mliekom ju však neurobíme zásaditejšou, ale práve naopak. Ph je ešte nižšie a tak kyslejšie. Presne toto je fakt, kedy dochádza v dvanástniku ku blokovaniu tráviacich procesov a tak sa nám môže zdať, že sme nafúknutí poprípade nám je ťažko. Tento dojem je správny nakoľko náš metabolizmus sa zastaví na 2–3 hodiny.

Zdroj: mikulas.dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM