Martin Sýkora Kultúra

Skutočný umelecký unikát: Maľuje svet nohami na plátno, dáždniky i šatky

Maľovať rukami sa pokladá za všeobecný štandard. Pod Tatrami však máme umelkyňu, ktorá na maľovanie používa nohy. Jej výtvarné diela vám vyrazia dych.

Ilustračný obrázok k článku Skutočný umelecký unikát: Maľuje svet nohami na plátno, dáždniky i šatky
Zdroj: TASR

Keď sú nohy rukami

Maliarka Pavlína Csápaiová – Triščová, ktorá v súčasnosti vystavuje svoje diela v Múzeu špeciálneho školstva v Levoči, nie je typickou umelkyňou. Autorka totiž maľuje nohami a k obrazom nedávno pridala aj maľovanie šatiek a dáždnikov.

„Pre mňa je ťažké vnímať, čím je moja tvorba špeciálna. Možno pre ľudí je výnimočné to, že je maľovaná nohami. Pre mňa je to ale normálna vec, keďže mne nohy slúžia ako ruky,“ uviedla Csápaiová – Triščová.

Súčasťou jej tvorby sú predovšetkým ženské telá, práve akty ju od začiatku veľmi nadchli. Hendikepovaná autorka sa maľovaniu venuje v podstate od detstva, po dlhšej odmlke naplno maľuje od roku 2005, kedy študovala v Dánsku. „Odvtedy maľujem obrazy intenzívne, šatky a dáždniky prišli na rad neskôr. Skúsila som maľbu na hodváb, pretože na ňom sa farba krásne rozpíja a tie obrazce sa tvoria jednoduchšie. Neskôr asi tri roky dozadu som začala aj s dáždnikmi,“ dodáva Csápaiová – Triščová. Nebráni sa ani ďalším štýlom maľby. Dodáva, že maľovanie je pre ňu hlavne relax a do každého diela sa snaží dať kúsok niečoho, čo je jej vzácne.

Výstava vás presvedčí

Vo viac ako 20 olejomaľbách v Levoči sa nájdu tak ladné ženské krivky, motívy inšpirované prírodou či fantáziou nabité abstrakcie. Autorka nikdy nedopovedá príbeh do konca, necháva ho otvorený oku diváka a jeho vlastnému vnímaniu. Jej tvorba podľa akademického maliara Petra Kocáka očarí čistotou a úprimnosťou, no aj výraznou expresívnou emotívnosťou. Typickým znakom jej prác je výrazný, šťavnatý a obsažný kolorit. „Jej maľba je tichou hudbou farieb,“ konštatuje.

Maľby nohami Levoča 05/2018
4
Galéria
Zdroj: TASR

Dáždniky a šatky

Expozícia v Levoči je doplnená aj maľovanými dáždnikmi a hodvábnymi šatkami. „Môžem povedať, že som vďačná svojim rodičom, ktorí hoci vnímali, že som bola odlišná od ostatných detí, veľmi sa so mnou nemaznali. V rámci možností som bola zapájaná do života ako ostatné decká. Celý život bojujem s niečím, hlavne so zmýšľaním ľudí a nie je to jednoduché, ale myslím si, že sa netreba vzdávať. To, že človek má hendikep neznamená, že je menejcenný, a že nemôže žiť plnohodnotný život ako ostatní. Je to ťažšie, lebo sú tam určité bariéry, ktoré je niekedy ťažké zbúrať, ale netreba sa vzdávať,“ uzatvára maliarka.

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM