JAB Regióny Kultúra Rôzne

Skvelá nálada a jedlá od výmyslu sveta: Kotlíkový festival zachytený objektívom

Vo Ferčekovciach to poriadne žilo aj voňalo. Kotlíkový festival sa tento rok niesol v znamení noviniek a špecialít z domácej aj zahraničnej kuchyne.

Ilustračný obrázok k článku Skvelá nálada a jedlá od výmyslu sveta: Kotlíkový festival zachytený objektívom
36
Galéria

Parádna vôňa, typické spišské či netradičné jedlá a veľa smiechu a zábavy – tak by sa dal opísať tretí ročník Kotlíkového festivalu, ktorý sa konal uplynulú nedeľu vo Ferčekovciach. Desať súťažných družstiev neprofesionálnych kuchárov predviedlo účastníkom festivalu všelijaké špeciality a nechýbal ani bohatý sprievodný program pre deti.

Ako nám prezradil jeden z organizátorov Ladislav Vastuško, pred organizovaním prvého ročníka boli aj pochybnosti, ako to celé dopadne, no z roka na rok je ľudí čoraz viac a najmä sa všetci bavia, ako deti tak aj dospelí. „Tento ročník pripravujú súťažné družstvá rôzne jedlá. Nechýba slovenská klasika ako je fazuľovica, kapustnica, guľáš či segedín. No máme aj rôzne medzinárodné fúzie,“ priblížil s tým, že tento rok okrem jedál pripravovaných v kotlíkoch či domácich koláčov si prišli na svoje aj deti, ktoré si mohli pripraviť pizzu podľa vlastnej chuti.

Domáca kuchyňa

Družstvá s názvami, ako Vykoľaný vlak, Grupa rezníkov, Finestra či Doctor team museli navariť 25 litrov jedla podľa vlastného výberu. Nejedno družstvo vsadilo na slovenskú klasiku. „Keďže pochádzame z Novoveskej Huty pripravujeme typickú spišskú pochúťku s názvom Hutňanská fazuľovica s údeným kolenom,“ prezradil nám jeden z kuchárov.

Podľa slov družstva Rodinné trio ku východu zaručene patrí kyslá kapusta. S minuloročnými holúbkami sa umiestnili na treťom mieste. Tentokrát si vybrali klasickú kapustnicu. „Dali sme tam všetko čo si vyžaduje pravá sedliacka kapustnica. Kyslá kapusta, klobásy, údené rebrá, kolená, nazbierané huby a veľa lásky,“ priblížila kuchárka zo Spišskej Novej Vsi.

Netradičné jedlá

No nielen domáca kuchyňa čakala na návštevníkov spomínaného festivalu. Víťazi minulého ročníka tentokrát vsadili na kozľacie ragú s estragónom. „Spojili sme to, čo je dobré na slovenskej kuchyni. Vybrali sme jednoduché zdravé potraviny, nie je ich veľa a príprava je inšpirovaná francúzskou kuchyňou. Ragú je francúzske, estragón bol v minulosti používaný aj u nás, je to vlastne palina dračia a momentálne dominuje vo francúzskej modernej kuchyni. Takže je to vlastne spojenie slovenskej a francúzske kuchyne,“ vysvetlil pre náš portál šéfkuchár družstva.

Spišskonovoveské družstvo zase pripravovalo španielsku paelu z Andalúzie, kde okrem rôznych morských plodov, ryže, šafránu či bieleho vína použili podľa slov kuchára aj králika domáceho či klasické kuracie mäsko. Družstvu s názvom Vykoľajený vlak na prípravu jedla jeden kotlík nestačil. „Pripravujeme mexické buritos na slovenský spôsob. Na jednom kotlíku pripravujeme úplne super domáce placky, v druhom sa pripravuje fazuľa a v treťom pomletá hovädzina. Zmes zabalíme do placky a ľudia odpadnú,“ zhrnul so smiechom jeden z kuchárov. Jedlu dali názov Ein Kessel Buntes, lebo ako doplnili, tento festival nie je len o jedle, ale aj o poriadnej šou.

Všetky jedlá hodnotila porota v zložení profesionálnych kuchárov, ktorí okrem chuti hodnotili aj zložitosť receptu či celkové nasadenie družstva. Na treťom mieste sa umiestnil domáci tím ŠK Ferčekovce so svojim Držkovým gulášom, striebornú priečku získalo družstvo Vykoľajený vlak s mexickým buritos na slovenský spôsob a víťazstvo obhájilo družstvo s názvom Triangel Ferčekovce, ktoré pripravovalo Kozľacie ragú s estragónom.

Atmosféru tretieho ročníka Kotlíkového festivalu si môžete pozrieť v našej galérii.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo Spišskej a okolia.

OBJEKTÍVOM: Vo Ferčekovciach sa konal 3. ročník Kotlíkového  festivalu
36
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM