Michal Lendel Regióny

Skvosty z ríše rastlín: Košičania sa môžu pokochať očarujúcimi orchideami od výmyslu sveta

Košická botanická záhrada pripravila ďalšiu so svojich exkluzívnych výstav. Tentoraz si na svoje prídu milovníci exotických kvetov – orchideí. Návštevníci tak budú mať jedinečnú príležitosť vyplniť voľný čas a zrelaxovať pri obdivovaní týchto divov prírody.

Ilustračný obrázok k článku Skvosty z ríše rastlín: Košičania sa môžu pokochať očarujúcimi orchideami od výmyslu sveta
Zdroj: TASR

V piatok začína v Botanickej záhrade Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach výstava „Orchidey – skvosty v ríši rastlín“, ktorá poteší návštevníkov pestrou paletou tropických a subtropických druhov orchideí, predovšetkým pôvabnými kultivarmi rodov lišajovec, vanda, cymbídium, dendróbium a črievičkovec.

Relax pri obdivovaní nádherných kvetov

Ide o šiestu výstavu orchideí v Botanickej záhrade UPJŠ v Košiciach na Mánesovej ulici, ktorá potrvá do 9. marca 2014 a prístupná bude denne, vrátane víkendových dní, v čase medzi 9:00 a 16:00 hodinou v expozičných skleníkoch.

„Už tradičná výstava orchideí v tomto ‚jarnom‘ počasí informuje návštevníka o nevšednej kráse, tvaroch, pestrých farbách a životných prejavoch tropických orchideí. Ľudia túžiaci po vedomostiach, kráse, tajomstve, exotickosti a záhadnosti orchideí majú návštevou Botanickej záhrady UPJŠ v Košiciach jedinečnú príležitosť užitočne vyplniť voľný čas a zrelaxovať pri obdivovaní nádherných kvetov orchideí či ďalších zaujímavých expozíciách s nemenej zaujímavými tropickými rastlinami,“ hovorí riaditeľ Botanickej záhrady UPJŠ v Košiciach Sergej Mochnacký.

Niečo o týchto exotických rastlinách

Ako vysvetľuje vedúci oddelenia tropickej a subtropickej vegetácie Peter Fridman, do čeľade vstavačovité, teda k orchideám, patrí približne 25– až 30-tisíc botanických druhov. Ide o najväčšiu, mladú a nestabilnú čeľaď, ktorá sa vyznačuje obrovskou variabilitou a pestrosťou kvetov.

„Ich šľachteniu a kríženiu sa venuje pozornosť už viac ako 100 rokov a dnes poznáme už viac ako stotisíc krížencov. K najčastejšie pestovanými orchideami v domácnostiach patria zástupcovia rodu lišajovec – táto obľúbená orchidea, ktorá má veľmi atraktívne kvety, rastie prirodzene ako epifytická rastlina v dažďových pralesoch Ázie, Novej Guiney a severnej Austrálie a má asi 60 rôznych druhov,“ pripojil Fridman.

Jednou zo zaujímavostí na výstave bude vanilka pravá, ktorá je jedinou úžitkovou orchideou. Predstavuje jednu z najprimitív­nejších orchideí, ktorá rastie ako liana a pochádza z Mexika. Pestuje sa pre tobolky, takzvané vanilkové struky, ktoré sú žiadané na celom svete pre lahodnú príchuť a vôňu. Pôvodne ju objavili a pestovali Aztékovia ako dochucovadlo jedál. Do Európy ju doviezol v 16. storočí španielsky dobyvateľ Kortéz. V súčasnosti sa pestuje v tropickom pásme po celom svete na vanilkových plantážach. Pretože kvety vanilky dokážu opeliť len včely jedného rodu, žijúce výlučne v oblasti Mexika, v iných častiach sveta sa musia kvety vanilky opeľovať ručne, čo značne predražuje jej pestovanie.

Najväčší skvost botanickej záhrady…

„Za jeden z najväčších skvostov botanickej záhrady považujeme aj najdrahšiu orchideu na svete druhu črievičkovec Rothschildianov. V našej zbierke sa nachádzajú dva exempláre, pričom hodnota jedného sa pohybuje okolo 4000 eur, no návštevníci ju žiaľ počas výstavy neuvidia, pretože v súčasnosti nemá obdobie kvitnutia – tento druh kvitne začiatkom zimy,“ hovorí Peter Fridman, podľa ktorého orchidei rastú voľne v prírode aj na Slovensku, a to celkovo 79 druhov a poddruhov vstavačovitých. Rastú na lúkach, pasienkoch, rašeliniskách, v močiaroch a v lesoch.

„Ničenie prirodzených stanovíšť týchto rastlín spôsobuje ich ústup v našej prírode, navyše ich zber a vykopávanie predstavuje hrozbu už nielen pre vzácnejšie druhy, ale niekedy dokonca aj pre tie bežnejšie. Deje sa to napriek tomu, že všetky slovenské orchidey sú chránené zoznamom CITES a ich zber, ničenie či poškodzovanie stanovíšť, na ktorých rastú, sú zakázané,“ poznamenáva Peter Fridman.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM