Webnoviny - Svet

SKY RUN: Na obrátenej pyramíde odštartovali prví bežci

WEBNOVINY.SK

Sky Run – Beh v oblakoch 2011Foto: SITA/Ľudovít VaniherBRATISLAVA 20. mája (WEBNOVINY) – Po minuloročnej premiére dnes v Bratislave odštartoval Sky Run – Beh v oblakoch 2011. Vytrvalostní bežci testujú svoje schopnosti v 40-metrovej výške nad zemou, na streche budovy Slovenského rozhlasu. Cieľom tohto medzinárodného podujatia je prekonanie minuloročného ustanovujúceho rekordu v behu na streche budovy za 12 a 24 hodín. Organizátori chcú podujatím tiež propagovať beh a jeho extrémnu formu známu ako ultrabeh.

Ako pre novinárov pred behom uviedol jeden z organizátor podujatia a účastník 24-hodinového behu Jozef Rajchl, ultrabeh je každý beh dlhší ako 42 kilometrov. Najčastejšími kategóriami ultrabehu sú 24-hodinový beh, 48-hodinový beh, ale aj beh na 100 či 1000 kilometrov. Menej bežné sú takzvané expedičné behy s dĺžkou niekoľkých tisíc kilometrov. Tento rok sa podľa Rajchla organizátori snažili vylepšiť technické zabezpečenie preteku, ale najdôležitejším rozdielom oproti minulému ročníku je vyšší počet bežcov. Kým pred rokom sa na 24-hodinovom behu zúčastnilo päť a na 12-hodinovom sedem bežcov, tento rok sa na dlhší beh prihlásilo osem a na ten kratší 11 športovcov. Tento rok sa na behu zúčastnia tiež štyria bežci z Českej republiky, medzi nimi aj minuloročný majster krajiny v behu na 100 kilometrov Jaroslav Bohdal. Na 12-hodinový beh sa okrem mužov tento rok prihlásili aj tri ženy. V obidvoch kategóriách odštartuje spolu 19 súťažiacich.

Najväčšie problémy pre ultrabežcov môžu predstavovať „svalové kŕče, manko v energetickej zásobe a psychická kríza,“ uviedol jeden z účastníkov Radek Dočkal, ktorý na prvom ročníku Sky Runu skončil v 12-hodinovom behu na druhom mieste, čím sa stal najúspešnejším zahraničným účastníkom. „Človek sa s tým musí pobiť, snažiť sa myslieť na niečo pozitívne,“ radí na prekonanie spomínanej krízy. „Niekto počúva hudbu, ale keďže ja som povolaním hudobník, skôr uvítam ticho,“ povedal Dočkal, dirigent z Brna. Ako dodal, samotný beh „má svoj pôvab pre vyhliadku na mesto, ktoré sa stále mení“.

Nezvyčajné miesto konania oslovilo mnohých nadšencov behu už minulý rok, keď sledovanosť živého vysielania prostredníctvom internetu prekročila osemtisíc unikátnych vstupov. Bežecký okruh na streche obrátenej pyramídy na Mýtnej ulici 40 metrov nad zemou má dĺžku 226 metrov. Dvadsaťštyriho­dinový beh sa začal dnes krátko po 10:00, 12-hodinový beh odštartuje o 22:00. Oba behy sa skončia v sobotu 21. mája o 10:00. Hneď po skončení organizátori zverejnia oficiálne výsledky a odovzdávanie cien sa bude konať pred hlavným vstupom do budovy.

Vďaka neobvyklému miestu konania sa Sky Run dostal do Knihy slovenských rekordov v kategórii športových podujatí organizovaných na extrémnych miestach. „Tá obrátená pyramída je aj určitý symbol… vecí postavených na hlavu a my patríme asi k takým ľuďom, takže do tohto prostredia zapadneme,“ vysvetlil s úsmevom Rajchl. Združenie XTREMERUN Devínska Nová Ves, ktoré pretek organizuje, postupne rozširuje myšlienku behu v oblakoch aj do iných miest Slovenska a Európy. Na jeseň minulého roka sa konal v Českej republike maratón na streche obchodného domu.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM