Webnoviny - Svet

SLOBODA ZVIERAT: Vďaka Nemcom pomohli už 400 psom

WEBNOVINY.SK

Ilustračné foto Foto: SITA/Nina Bednáriková BRATISLAVA 14. augusta (WEBNOVINY) – O záchranu nechcených psov z čistokrvných chovov sa snaží na Slovensku mimovládna organizácia Sloboda zvierat. V spolupráci s jedným z najväčších ochranárskych združení v Nemecku „Retriever in Not, e.V.“ sa tak vlani podarilo cez projekt „Liberty for Dogs“ zachrániť a v Nemecku umiestniť okolo 90 zvierat. Doteraz už tento počet narástol na 400 zachránených psov. Projekt tiež mapuje chov čistokrvných plemien a dodržiavanie vhodných chovných podmienok v spolupráci s veterinármi. „Po doriešení rôznych vývozných povolení, ktoré nevyhnutne súviseli s týmto projektom, sme sa stali jedinou organizáciou nielen na Slovensku ale aj v Nemecku, ktorá transportuje zvieratá presne podľa striktných pravidiel EÚ prostredníctvom systému TRACES,“ informovala predsedníčka organizácie Sloboda zvierat Pavla Dugovičová. Systém TRACES zahrňuje vývozné dokumenty, ktoré informujú o prevoze zvierat všetky príslušné pohraničné zložky jednotlivých krajín ako i štátnych veterinárov krajín, cez ktoré transport prechádza. Na mieste pobytu sú potom potvrdené Regionálnou veterinárnou správou o tom, že tam bola vykonaná individuálna kontrola všetkých prepravovaných zvierat.

Dugovičová upozorňuje, že projekt má dve línie. „Jedna línia je samotná a reálna záchrana psov z chovov,“ uviedla Dugovičová. V tejto línii preberajú bezplatne do útulku chovné samice z chovov, v ktorých im zaisťovali majitelia vhodné životné podmienky a už mávajú málo šteniat. Alebo z chovov, ktoré majitelia rušia pre malý odber šteniat zákazníkmi. V druhej línii sa riešia problémy s chovateľmi, ktorí porušujú podmienky zdravého chovu a ochrancovia ich považujú za „masových producentov“ šteniat. „V snahe o dosiahnutie väčšieho zisku je množstvo nelegálnych alebo tzv. chovateľov, ktorí produkujú šteniatka v katastrofálnych podmienkach. Feny sú v malých prepravkách, za roky svojho života nevyjdú z týchto klietok,“ opísala Dugovičová. Takéto zvieratá po ukončení reprodukčných schopností, čo je asi obdobie 4 až 5 rokov, dajú ich majitelia humánne utratiť alebo ich nehumánne vyhodia. „Pre takýchto chovateľov ponúkame možnosť bezodplatného odovzdania zvierat do útulku,“ povedala. Tieto zvieratá po prijatí veterinárne ošetria, zavakcinujú, sterilizujú, začipujú a ponúknu na adopciu. V prípade nezáujmu o adopciu v rámci útulku sú po 21 dňoch karantény ponúknuté na adopciu do Nemecka cez organizáciu „Retriever in Not, e.V.“ Trojtýždňová karanténa je dôležitá z dôvodu ochranného očkovania, ktoré je potrebné pre ich prevoz.

„Retriever in Not, e.V.“ nemá vlastné útulky, pracuje na báze dočasnej opatery v rodinách, kam je zviera okamžite po príchode umiestnené a má zabezpečenú veterinárnu starostlivosť. O jeho pobyte sa vedie denník, ktorý je na internete na stránke združenia, s detailným popisom povahy psa, jeho správania a iných potrebných informácií pre jeho budúceho majiteľa. Združenie kontroluje adoptívnych majiteľov a má aj právo adopciu psa odmietnuť. V organizácii pracuje bez nároku na mzdu okolo 60 ľudí, ktorí sú vo všetkých regiónoch Nemecka.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM