Webnoviny - Svet

Slota chce pre Rómov prácu

WEBNOVINY.SK

Predseda SNS Ján Slota (vľavo) usporiadal brífing v osade Podskalka pri Humennom po výjazdovom rokovaní Predsedníctva Slovenskej národnej strany.Foto: SITA/Ivan FleischerBRATISLAVA 28. mája (WEBNOVINY) – Šéf národniarov Ján Slota si počas dnešného rokovania Predsedníctva Slovenskej národnej strany v Humennom „odbehol“ do rómskej osady Podskalka, kde informoval o riešení rómskej otázky a s ňou spojenými problémami. Podľa jeho vyjadrenia sa podpredseda vlády SR pre ľudské práva a národnostné menšiny Rudolf Chmel zaoberá „iba maďarskými problémami a hlúposťami, ale na problémy cigánskych spoluobčanov kašle." Slota navrhuje, aby peniaze z Európskej únie, ktoré máme dostať na Rómov, nešli cez tretí sektor, ale mali by ich dostať samosprávy. Tie podľa neho najlepšie poznajú konkrétne problémy svojich osád. Veľa problémov by sa odbúralo už tým, ak by vláda dala Rómom prácu, povedal na brífingu.

Slota uviedol, že základným problémom rómskej komunity je to, že nemajú prácu

„Peniaze, ktoré sú vynakladané pre cigánsku komunitu, sú použité veľmi neúčelne. Skutočne nikto nevie, kde končia. Som presvedčený, že aj tých 200 mil. €, ktoré teraz prídu z Európskej únie, by mali byť predovšetkým určené pre samosprávy," vyhlásil. Obyvatelia osady sa šéfovi národniarov posťažovali, že primátorka Humenného Jana Vaľová sa od volieb u nich neukázala. Keď potrebovala ich hlasy, nasľubovala im pomoc. Rómovia sa prekrikovali v tom, čo osada potrebuje – opraviť most k cintorínu, chodníky, udržiavať poriadok a čistotu v osade. V škole je iba prvý a druhý ročník, do vyšších tried musia deti chodiť do mesta. Slota uviedol, že základným problémom rómskej komunity je to, že nemajú prácu. Osadu Na Podskalke zhodnotil, že je relatívne na dobrej úrovni, v porovnaní s osadami na Spiši, kde je to „ako v dobe ľadovej“.

Slota už nechce prehadzovať „cigánsku“ problematiku ako horúci zemiak

Na rozšírenom Predsedníctve sa SNS zaoberala aj 140. výročím založenia strany, Slota uviedol, že centrálne slávnosti budú v Martine 4. júna. Strana je odhodlaná pokračovať v petícii za vypísanie referenda, aby sa slovenský jazyk používal ako jediný úradný jazyk na území Slovenska. Na budúci týždeň v utorok sa Slota kvôli tomu stretne s prezidentom republiky Ivanom Gašparovičom. Za nosnú tému dnešného Predsedníctva však Slota jednoznačne považuje „cigánsku“ problematiku. „Tento problém tu je už niekoľko storočí. Konečne by sme sa mali od niečoho odraziť, nie stále si túto problematiku iba prehadzovať, ako horúci zemiak,“ povedal Slota.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM