Peter Simon Správy

Slová starostu: Samospráva obce chce investovať do infraštruktúry a internetu

Obec Kobeliarovo má v súčasnosti 466 obyvateľov. Podľa starostu Jaroslava Nemčka mladí ľudia odišli za prácou do iných miest Slovenska alebo do zahraničia. Napriek tomu sa snažia udržiavať a zároveň rozvíjať život v obci.

Ilustračný obrázok k článku Slová starostu: Samospráva obce chce investovať do infraštruktúry a internetu
Zdroj: TASR

Chýbajú mladí obyvatelia

Odlev mladých ľudí sa prejavil i na vekovom zložení obyvateľstva. „Približne 60 percent zo všetkých obyvateľov má viac ako 65 rokov, je to také troška zložitejšie. Mladí ľudia odišli preč, pretože tu na hornom Gemeri, odkedy zatvorili baňu Siderit v Nižnej Slanej, je problém s prácou. Pracujú v Bratislave, Nitre, Trnave, alebo v zahraničí,“ skonštatoval starosta.

Samospráva chce investovať

Peniaze, ktoré má obec z podielových daní, investujú do opravy miestnych komunikácií, materskej školy a obecných budov. „Ďalšie peniaze čerpáme z eurofondov, pretože obec so 100 000– eurovým rozpočtom nemôže nakladať s obrovskými investíciami alebo obnovou niečoho. Do budúcna chceme dokončiť miestne komunikácie. Máme vypracované projekty na optický internet, pretože u nás je mobilný signál trocha slabší, tiež to bude financované z eurofondov,“ dodal starosta.

Dbajú na rozvoj obce

Napriek tomu, že v obci je čoraz menej mladých ľudí, snažia sa im podľa Nemčka vytvoriť podmienky pre trávenie voľného času. „V minulosti sme mali v obci Zbor pre občianske záležitosti, ale keďže to zaniklo, tak sme využili obecnú budovu. Zriadili sme v nej klub dôchodcov a pre mladých, ktorí tu ešte v 90. rokoch boli, klub mladých. Teraz sme ho prestavali na posilňovňu, kde chodia cvičiť. Máme tiež kultúrny dom, v ktorom máme pingpongové stoly, kde si chodia aj zahrať,“ priblížil starosta obce.

Lákadlo dedinky

Lákadlom pre turistov je podľa jeho slov Pamätný dom Pavla Jozefa Šafárika, v ktorom sa môžu dozvedieť o tomto rodákovi, básnikovi, historikovi, etnografovi a slavistovi. „Som veľmi rád, že ho navštevujú turisti. Pred tromi rokmi sme tu mali návštevníkov dokonca z New Yorku a Kanady. Zorganizovali to naši rodáci, ktorí tam žijú,“ dodal Nemčko.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM