Webnoviny - Svet

Slováci na MS 2012 v Helsinkách aj s Fínskom a Kanadou

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA/Jozef JakubčoHELSINKI / ŠTOKHOLM 18. mája (WEBNOVINY) – Slovenská hokejová reprezentácia sa na nasledujúcom svetovom šampionáte predstaví v základnej A-skupine vo fínskych Helsinkách. Informuje o tom Medzinárodná hokejová federácia (IIHF). Jej súpermi budú výbery domáceho Fínska, Kanady, USA, Švajčiarska, Bieloruska, Francúzska a Kazachstanu. Vo švédskom Štokholme sa okrem domáceho tímu predstavia aj Rusko, Česko, Nemecko, Nórsko, Lotyšsko, Dánsko a Taliansko.

Nasadenie mužstiev do základných skupín sa malo urobiť na základe posledného rebríčka krajín IIHF. Podľa dopredu stanoveného kľúča však nastala situácia, že Švédsko a Fínsko by mali hrať v jednej skupine. Obidva tímy ale hrajú v domácom prostredí, preto sú nasadené do rôznych skupín. IIHF pritom využila jedno zo športových pravidiel, podľa ktorého v tomto prípade mužstvo z nižšej priečky rebríčka IIHF vymenia za tím z rovnakej pozície z druhej skupiny. V tomto prípade prehodila Švédsko za Kanadu.

Svetový šampionát 2012 sa uskutoční od 4. do 20. mája v Hartwall Arene v Helsinkách pre 13 349 divákov a v Globe Arene v Štokholme pre 13 850 fanúšikov. Prvýkrát od roku 1997 sa turnaj bude hrať iba vo dvoch základných skupinách. Štyri tímy z každej skupiny postúpia do štvrťfinále, posledné zostúpia do I. divízie. Štvrťfinále sa hrá v rámci skupín, semifinále a finále je naplánované na víkend 19. a 20. mája do Helsínk. Presný program MS 2012 oznámia neskôr.

Zloženie základných skupín na 76. majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji (4. – 20. mája 2012):

A-skupina (Helsinki/Fín.): Fínsko, Kanada, USA, Švajčiarsko, SLOVENSKO, Bielorusko, Francúzsko, Kazachstan B-skupina (Štokholm/Švéd.): Rusko, Švédsko, Česko, Nemecko, Nórsko, Lotyšsko, Dánsko, Taliansko

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM