Hokej

Slováci na MS do 20 rokov: Hokejisti po sympatickom výkone podľahli USA 1:2, FOTO

Slovenskí hokejoví reprezentanti do 20 rokov vstúpili do MS tejto vekovej kategórie v Kanade prehrou. Vo svojom úvodnom zápase v B-skupine podľahli USA 1:2.

Ilustračný obrázok k článku Slováci na MS do 20 rokov: Hokejisti po sympatickom výkone podľahli USA 1:2, FOTO
13
Galéria
Zdroj: TASR

Prvá tretina úvodného slovenského duelu priniesla veľmi svižný hokej. Útoky sa striedali na obe strany, ale prvé veľké šance si vypracovali Američania. Slovákov však podržal brankár Hlavaj, ktorý dostal prednosť pred Sklenárom. Na druhej strane odpovedal dobrou strelou Hrehorčák. Slovenskí hokejisti v prvej tretine stíhali súperovi korčuliarsky a ubránili sa aj v prvej presilovej hre zápasu. V 17. minúte sa pred Keysera natlačil Krivošík, ale mieril iba do konštrukcie bránky. V závere sa zverenci Ernesta Bokroša ubránili ďalšej početnej výhode zámorských hokejistov.

Hokej Slovensko: viac aktuálnych správ z hokeja

Na začiatku druhého dejstva sa po hrubej chybe dostal do úniku Robertson, ale Hlavaj zachránil Slovákov. Američania však pridali na pohybe a rozdiel medzi oboma tímami bol viditeľný. Slováci sa už nedostávali tak často do útočného pásma ako v prvej tretine. V polovici zápasu si však vytvorila druhá päťka veľký tlak, ktorý vyústil do strieľanej prihrávky Fehérváryho od modrej čiary, no Krivošík nezakončil medzi žrde. Kapitán Slovákov o pár chvíľ neskôr fauloval v úniku Robertsona, nariadené trestné strieľanie však americkému útočníkovi zlikvidoval skvelý Hlavaj. V 35. minúte prišla jedna z mála šancí Slovenska pri prečíslení troch proti jednému, ale strela Kelemena skončila mimo bránky. Ďalšie sekundy sa niesli v znamení veľkého tlaku zámorských hráčov, ale skóre sa menilo po krásnej akcii na opačnej strane. Liška si počkal prihrávkou na Korenčíka a obranca Slovákov otvoril skóre. V závere mali Bokrošovi zverenci k dispozícii prvú presilovku, ale obrana USA odolala.

V úvode tretej tretiny po faule Korenčíka išli Slováci do oslabenia a Anderson strelou zápästím od modrej čiary vyrovnal. Favorit odvtedy držal opraty zápasu pevne v rukách, štyri minúty po prvom góle ho poslal do vedenia Barratt. Američania si neustále vytvárali tlak v útočnom pásme, ale v 54. minúte sa dostal do úniku Liška, obrana ho zastavila iba za cenu faulu, Kukuča však nariadené trestné strieľanie nepremenil. Záverečná päťminútovka patrila opäť zámorskému výberu, ktorý si pohodlne udržal tesný náskok.

USA – Slovensko 2:1 (0:0, 0:1, 2:0)

Góly: 42. Anderson (J. Hughes), 46. Barratt (Madden, Samberg) – 38. Korenčík (Liška). Rozhodcovia: Sjöqvist (Švéd.), Ingram – Chaput (obaja Kan.), Šišlo (Rus.), vylúčení: 2:3 na 2 min, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, 6208 divákov.

Slovensko: Hlavaj – Ivan, Fehérváry, Žiak, Korenčík, Dlugoš, Demo, Golian – Hrehorčák, Roman, Liška – Krivošík, Ružička, Pospíšil – Baláž, Kollár, Kelemen – Fafrák, Kukuča, Regenda

USA: Keyser – Kemp, Q. Hughes, Anderson, Samberg, Miller, Samuelsson, St. Ivany – Robertson, Norris, Poehling – Madden, Barratt, Cates – Wahlstrom, J. Hughes, Farabee – O'Brien, Chmelevski, Cockerill – Drury

Ernest Bokroš tréner SR: „Ťažko sa mi takýto zápas hodnotí. Hoci sme odohrali veľmi dobré stretnutie, bodovo sme vyšli naprázdno. Myslím si, že sme v zápase mohli stavať na kvalitnom výkone brankára Sama Hlavaja, dobre sme hrali aj do defenzívy. Žiaľ, nevyhli sme sa vylúčeniam, ktoré bývajú spravidla na majstrovstvách sveta potrestané. Po dvoch tretinách sme vyhrávali 1:0, vyzeralo to nádejne, ale v tretej tretine sa prejavila aj kvalita súpera. Napriek prehre musím chlapcov pochváliť, pretože podali výborný výkon.“

Samuel Hlavaj, brankár, najlepší hráč SR v zápase: „Prvú tretinu sme mali dobre rozbehnutú, tlačili sme ich. Potom sme v druhej tretine začali robiť časté chyby, aj keď sme dali gól, už sme nemali ani také strely. Tretia tretina bola čisto o hre Američanov, veď pomer striel hovorí za všetko, my sme mali dve strely.

Marek Korenčík, obranca, autor gólu SR: „Myslím si, že sme ukázali kvalitu, ktorú má tento tím. Veľká škoda, že sme to neudržali v závere, ale musíme sa poučiť z chýb a ísť ďalej. USA majú veľmi kvalitné mužstvo, možno nám chýbalo trocha šťastia, môj faul bol viac-menej hlúpy, možno takéto detaily pomohli Američanom vzchopiť sa.“

USA – Slovensko 2:1 (0:0, 0:1, 2:0)
13
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM