Zo Slovenska

Slováci nevedomky zbierajú prudko JEDOVATÚ hubu! Len v minulom týždni sa OTRÁVILO desať ľudí

Ak vyrážate na huby, dajte si pozor. Na Slovensku sa množia otravy prudko jedovatým druhom.

Ilustračný obrázok k článku Slováci nevedomky zbierajú prudko JEDOVATÚ hubu! Len v minulom týždni sa OTRÁVILO desať ľudí
Zdroj: Facebook.com/Zora Janíčková/Ján Červenka

Národné toxikologické informačné centrum (NTIC) konzultovalo minulý týždeň desať otráv prudko jedovatou hubou hodvábnicou veľkou.

Príznaky otravy sú vracanie, hnačky a bolesť v oblasti nadbruška.

Pre TASR to uviedla vedúca NTIC Silvia Plačková. Od septembra už riešilo NTIC minimálne 55 otráv hubami. Plačková varuje aj pred jedovatou muchotrávkou zelenou.

Príznaky nastupujú skoro

Príznaky otravy hodvábnicou veľkou nastupujú skoro. „Vracanie, hnačky, bolesť v epigastriu nastupujú približne do jednej až dvoch hodín od požitia húb,“ uviedla Plačková.

V takomto prípade by človek nemal situáciu podceňovať a čím skôr vyhľadať lekára. NTIC upozorňuje, že je dôležité doniesť so sebou nespracované zvyšky húb, jedlo z húb alebo zvratky, ktoré pomôžu identifikovať hubu, ktorá spôsobila otravu.

Smrteľne jedovatá huba

Plačková upozornila aj na smrteľne jedovatú hubu muchotrávku zelenú. Minulý rok sa ňou otrávilo šesť ľudí. „Neregistrujeme našťastie žiadne úmrtia tento rok, ale v lete sme konzultovali otravy muchotrávkou zelenou alebo jej bielou formou,“ doplnila.

Muchotrávku zelenú alebo jej bielu formu muchotrávku bielu a končistú si najčastejšie hubári zamieňajú so šampiňónmi, bedľami a zelenými plávkami. Muchotrávka zelená obsahuje toxín amanitín, ktorý závažne poškodzuje pečeň. „Pri neliečenej otrave alebo neskoro začatej liečbe nastáva smrť,“ upozornila Plačková.

Obzvlášť citliví na amanitín sú starí ľudia a deti. „Prvé príznaky sa dostavia po šiestich, 12 alebo aj 24 hodinách. Sú to kolikovité bolesti brucha, vracanie a vodnaté hnačky,“ dodala Plačková.

Dajte si pozor!

Spoločným znakom smrteľne jedovatých muchotrávok je blanitá voľná pošva, prsteň na hlúbiku a čisto biele lupene. „Pokiaľ huby nepoznáte, zbierajte len huby hríbovité, ktoré majú na spodnej časti klobúka rúrky, napríklad dubáky, kozáky, masliaky a suchohríby. Hríbovité huby nie sú smrteľne jedovaté,“ uviedlo NTIC.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Prečítajte si tiež:

Dovoľujem si vás informovať, že za posledný týždeň boli v Národnom toxikologickom informačnom centre (NTIC) zaznamenané...

Posted by Zora Janíčková on Thursday, October 10, 2024
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM