Rôzne

Slováci prezúvanie pneumatík nepodceňujú: Za najdôležitejšiu považujú bezpečnosť

Teploty klesajú, dni sú kratšie a onedlho môžu motoristov prekvapiť ranné mrazy či prvý sneh. Pripraveného vodiča to však nemusí zaskočiť, ak okrem nemrznúcej zmesi do ostrekovačov a škrabky na okno, bude včas myslieť na prezutie z letných na zimné pneumatiky.

Ilustračný obrázok k článku Slováci prezúvanie pneumatík nepodceňujú: Za najdôležitejšiu považujú bezpečnosť
7
Galéria
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Ako potvrdil prieskum spoločnosti Continetal, väčšina slovenských motoristov býva na zimu pripravená a bezpečnosť je u nich na prvom mieste. Každý rok sa stáva, že niektorých vodičov prekvapí prvý sneh a oni ešte nemajú obuté zimné pneumatiky. Myslieť na ich výmenu v tejto chvíli je už neskoro.

Teplota pod 7°C

Podľa prieskumu spoločnosti až 60 % vodičov prezúva pneumatiky v predstihu, bez ohľadu na počasie. Podľa počasia mení pneumatiky 28 % Slovákov. Vystihnúť pravý čas si žiada dávku predvídavosti, a taktiež sledovanie počasia. Vo všeobecnosti možno povedať, že správny čas nastáva, ak teplota dlhodobo neprekročí 7°C.

Z legislatívneho hľadiska na Slovensku platí, že ak sa na vozovke nachádza súvislá snehová vrstva, ľad alebo námraza, vodič motorového vozidla kategórie M1 a N1 môže také vozidlo použiť v cestnej premávke, len ak je na všetkých nápravách vybavené zimnými pneumatikami s hĺbkou dezénu minimálne 3 mm.

„Aj keď vozovka nie je pokrytá snehom či ľadom, odkladať výmenu pneumatík na neskôr nie je najlepšie riešenie. Bezpečnosť by mala byť v tomto prípade na prvom mieste. Ak prezutie predsa len odkladáte, myslite na to, že vás môže čakať pokuta či krátenie poistenia v prípade nehody. V porovnaní s takouto udalosťou vás nákup a prezutie na zimné vyjde určite lacnejšie,“ hovorí Aleš Langer z oddelenia Zákazníckeho servisu Barum Continental, s. r. o.

Na prvom mieste je bezpečnosť

Podľa neho s nastávajúcou zimou a zhoršenými dopravnými podmienkami je dôležité si uvedomiť, aký dosah môže mať neprezutá alebo poškodená pneumatika na jazdu. Prieskum odhaľuje, že najdôležitejší aspekt prezúvania pre Slovákov je bezpečnosť, čo potvrdzuje 86 % motoristov.

Tieto výsledky sú potešujúce, vzhľadom na správanie nevhodnej pneumatiky na zľadovatenej alebo zasneženej vozovke. V rýchlosti 50km/h je brzdná dráha auta na zimných pneumatikách až o 31 m kratšia, ako auta na letných pneumatikách.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Foto: lustračné

Pneuservis
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM