Webnoviny - Svet

SLOVÁCI: Proti kríze by pomohla spolupráca v EÚ

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA/AP BRATISLAVA 26. augusta (WEBNOVINY) – V boji proti hospodárskej kríze by podľa Slovákov významne pomohla lepšia spolupráca krajín Európskej únie. Podľa jarného prieskumu verejnej mienky Eurobarometer 2010, ktorý Európska únia organizuje každého pol roka, sa totiž až 89 % Slovákov domnieva, že v boji proti hospodárskej kríze by bola účinná lepšia koordinácia hospodárskej a finančnej politiky medzi členmi únie. V rámci celej únie pritom rovnaký názor vyslovilo 75 % opýtaných.

„Občania Slovenska pochopili, že v zložitej hospodárskej situácii, v ktorej sa európska ekonomika posledné mesiace nachádza, si národná vláda sama nepomôže a že členské krajiny musia viac spolupracovať. Dokazuje to aj názor 89 % občanov Slovenska, ktorí si myslia, že koordinácia a väčšia spolupráca na európskej úrovni môže pomôcť všetkým Európanom ľahšie zvládnuť dôsledky hospodárskej krízy,“ povedala vedúca Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Andrea Elscheková – Matisová.

Väčšina Európanov si pritom uvedomuje dôležitosť problémov, ktorým v súčasnosti čelia všetky krajiny EÚ. Až 74 % Európanov súhlasí s tým, že ich krajina potrebuje reformy, aby bola pripravená na budúcnosť a 71 % z nich je pripravených podstúpiť reformy v prospech ďalších generácií. Reformovať chcú najmä Španieli s podielom 94 %, Fíni s 87 % a Belgičania s 83 %. Takmer dve tretiny, 62 %, Slovákov si myslí, že ak chce krajina v budúcnosti uspieť a čeliť hospodárskym problémom, potrebuje reformy.

Štyria z piatich Slovákov chcú, aby vláda prijala opatrenia na zníženie deficitu verejných financií a verejného dlhu. O tom, že vláda má využívať verejný deficit na podporu hospodárstva je presvedčených 66 % Slovákov, proti tomuto opatreniu je 21 % občanov SR.

Prieskum tiež ukázal, že v máji 2010 bola dôvera inštitúciám Európskej únie vyššia v porovnaní s dôverou vyjadrenou vnútroštátnym vládam alebo vnútroštátnym parlamentom hoci dôvera vyjadrená Európskej únii na vrchole krízy klesla. Najväčšiu dôveru vyjadrilo Estónsko s podielom 68 %, Slovensko s 65 %, Bulharsko a Dánsko s 61 % a najnižšiu dôveru prejavilo Spojené kráľovstvo s 20 %.

Jarný prieskum Eurobarometer 2010 sa uskutočnil prostredníctvom osobných pohovorov v období od 5. do 28. mája 2010, teda na vrchole európskej dlhovej krízy. Pohovorov sa zúčastnilo celkovo 26 641 ľudí v 27 členských štátoch, pričom na otázky odpovedalo 1 027 občanov SR.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM