Správy

Slováci sa poučili: Medziročne klesol počet nehôd na železničných priecestiach

Počet nehôd na železničných priecestiach medziročne klesol, menej bolo aj úmrtí. Vyplýva to zo Správy o stave bezpečnosti za prvý polrok 2019. Informoval o tom hovorca Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) Michal Lukáč.

Zdroj: Dnes24.sk

Za prvých šesť mesiacov tohto roka bolo zaznamenaných celkom 19 nehôd na priecestí. V porovnaní s prvým polrokom 2018 to predstavuje pokles o 11 nehôd. „Zodpovednosť za ich vznik bola vo všetkých prípadoch pripísaná užívateľom železničných priecestí, teda vodičom cestných vozidiel, cyklistom alebo chodcom,“ spresnil riaditeľ Odboru bezpečnosti a inšpekcie ŽSR Marian Bošnák.

Ako dodal, celkovo boli na priecestiach za prvý polrok usmrtené dve osoby, teda o osem osôb menej ako v predchádzajúcom období. Ťažko zranených bolo osem ľudí, čo je o jedného menej ako v predchádzajúcom období.

ŽSR sa podľa hovorcu podarilo znížiť aj počet incidentov kategórie C. Tam patria napríklad lomy koľajníc. V prvom polroku 2018 bolo incidentov tejto kategórie 77, v prvom polroku 2019 ich bolo 65. „Hlavnou príčinou lomov boli nadmerné ťahové napätia v koľajniciach s bezstykovou koľajou vplyvom nízkych teplôt,“ ozrejmil Bošnák.

Medziročne sa znížil aj počet prevádzkových porúch, a to z 94 na 84. Menej teda bolo podľa Lukáča nezabezpečených jázd vlakov či porúch zariadení infraštruktúry.

V období od januára do júna bolo menej aj nehôd v kategórii „vážne“. Bolo ich celkovo 43, kým vlani to bolo 50. Minulý rok však nebolo zaznamenané za sledované obdobie ani jedno vykoľajenie vlaku, v prvom polroku tohto roka k jednému vykoľajeniu došlo – ide o prípad v Krompachoch.

ŽSR sú manažérom infraštruktúry a podľa zákona sú prevádzkovateľom železničnej dráhy na území Slovenska. Vyplýva im z toho povinnosť zabezpečovať a obsluhovať celoštátne a regionálne dráhy a organizovať na týchto dráhach dopravu pre všetkých prevádzkovateľov dopravy v zmysle dopravnej politiky štátu, a to bez akýchkoľvek diskriminačných obmedzení.

V svojom portfóliu majú ŽSR v správe železničné trate (normálneho, širokého aj úzkeho rozchodu), trakčné vedenia, železničné tunely a mosty, železničné priecestia či železničné stanice. Zabezpečujú tiež riadenie železničnej dopravy.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM