Správy Rôzne

Slováci si môžu užiť horúce dni: V prevádzke je 14 prírodných a 175 umelých kúpalísk

Víkend má so sebou priniesť teplé počasie. Počas horúčav isto padne vhod osvieženie pri vode.

Ilustračný obrázok k článku Slováci si môžu užiť horúce dni:  V prevádzke je 14 prírodných a 175 umelých kúpalísk
Foto: Veronika Ondo-Cholewová / Zdroj: Dnes24.sk

Povolenie na prevádzku má v súčasnosti 14 prírodných kúpalísk, 175 umelých kúpalísk a viaceré prírodné vodné plochy s neorganizovanou rekreáciou. Informoval o tom Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

„Návštevnosť na viacerých kúpaliskách bola v porovnaní s minulým týždňom nižšia,“ informoval hlavný hygienik SR Ján Mikas.

Zákaz prevádzky pre nevyhovujúcu kvalitu vody vydali Regionálne ústavy verejného zdravotníctva (RÚVZ) na kúpanie „v detskom bazéne na kúpalisku Krupina-Tepličky, v dojazdovom bazén v Letnom areáli AQUARUTHENIA Svidník, v bazéne BT4 a bazéne č. 22 (ZAZ divoká rieka) v Thermal parku Bešeňová a v malej vírivke v Aquathermal Senec.“ Zákaz kúpania v bazénoch bude trvať do vykonania nápravy vrátane preukázania vyhovujúcej kvality vody.

Z dôvodu premnoženia cyanobaktérií naďalej platí zákaz kúpania sa vo Vinianskom jazere. Hygienici tiež neodporúčajú deťom, alergikom a osobám s oslabeným imunitným systémom pobyt vo vode na Plážovom kúpalisku Jazero v Košiciach.

Aktuálne informácie o stave sledovaných prírodných a umelých kúpalísk na Slovensku možno nájsť na webovej stránke ÚVZ SR www.uvzsr.sk a na stránkach regionálnych úradov verejného zdravotníctva.

ÚVZ SR pripravil Dotazník výskytu ochorení súvisiacich s kvalitou vody na kúpanie v Slovenskej republike. V súčasnosti nie sú na národnej úrovni dostupné štatistické údaje o ochoreniach a zdravotných ťažkostiach, ktoré by súviseli s nevyhovujúcou kvalitou vody na kúpanie na prírodných vodných plochách a kúpaliskách. Do prieskumu sa môžu záujemcovia zapojiť po kliknutí na link, ktorý je uvedený na webovej stránke ÚVZ.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM