Správy Krimi

Slováci stále riskujú: Pri skracovaní cesty cez koľaje zahynú každoročne desiatky ľudí

Zdá sa, že sme nepoučiteľní. Z dôvodu nelegálneho prechádzania cez železničnú trať mimo označených priechodov zahynú na Slovensku každý rok desiatky osôb.

Ilustračný obrázok k článku Slováci stále riskujú: Pri skracovaní cesty cez koľaje zahynú každoročne desiatky ľudí
7
Galéria
Zdroj: TASR

Len v priebehu tohto roka zaznamenali Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) 27 zrážok mimo označených priecestí, pričom 22 ľudí zomrelo a päť sa ťažko zranilo.

Na riziko pri prechádzaní cez železničnú trať upozornila chodcov preventívna akcia s názvom Stihneme – nestihnem, ktorej druhý ročník v utorok zorganizovali ŽSR v spolupráci Policajným zborom (PZ). Je zameraná na kontrolu nelegálnych priechodov cez železničnú trať, cez ktoré si ľudia skracujú cestu. V rámci celého Slovenska bolo vybraných 82 miest, na ktorých hliadky železničnej polície monitorujú pohyb osôb.

Kontrolovalo sa aj 37 priecestí, na ktorých vodiči najčastejšie porušujú maximálnu povolenú rýchlosť 30 kilometrov za hodinu.

Každý z prichytených previnilcov dostal od policajtov informačný leták, v ktorom je vysvetlené, ako a kde bezpečne prechádzať cez železničnú trať.

Ako pripomenul minister dopravy Árpád Érsek (Most-Híd), nerešpektovaním všeobecného zákazu vstupovať do obvodu dráhy a prechádzaním cez koľaje mimo vyznačených priechodov ľudia nielen porušujú zákon, ale predovšetkým nezmyselne riskujú svoj život. „Často prebiehajú cez koľajnice, mladí ľudia pri tom majú neraz slúchadlá, počúvajú hudbu a nepočujú vlak. Pri zrážke s ním je pri tom takmer isté, že bude mať smrteľné následky. Je škoda tých životov, a preto by sme chceli vyzvať ľudí, občanov, učiteľov, aby robili prevenciu v školách i medzi sebou a mysleli na to, že je lepšie radšej prejsť pár krokov navyše, ako raz vojsť do cesty vlaku,“ pripomenul Érsek.

Podľa slov viceprezidenta PZ SR Ľubomíra Ábela, môže policajt za prechod koľajníc mimo označených priecestí uložiť pokutu od desať do 50 eur, v správnom konaní sa môže vyšplhať na 300 eur. „Polícia víta takúto akciu. Cieľom je poukázať na to, aby sa občania sami chránili, pretože na koľajniciach skutočne ide o život, preto je aj ten adrenalínový názov akcie, Stihnem – nestihnem, nastavený tak, aby poukázal na toto nebezpečenstvo,“ vysvetlil viceprezident PZ SR.

Polícia podľa jeho slov vlani zdokumentovala okolo 5000 priestupkov, ktoré spáchali ľudia pri prechádzaní cez koľajnice mimo označených priechodov. „A neraz sú medzi nimi aj rodičia s deťmi. A to je veľmi zlý príklad. Treba si uvedomiť, že ten vlak je veľmi silný súper a stret s ním je spravidla smrteľný. Preto sa chceme aktívne podieľať aj na ďalších aktivitách v rámci prevencie, lebo je to jediná cesta, ako znížiť počet tragických udalostí,“ skonštatoval Ábel.

Preventívna akcia sa v utorok konala aj na priecestí na Kamennej ceste v Trnave, ktoré je zabezpečené zvukovou i svetelnou signalizáciou. „Je zarážajúce, že aj napriek tomu máme v jeho okolí niekoľko nelegálnych priechodov. A pri tom každé prechádzanie koľajníc a skracovanie si cesty je vedomým a dobrovoľným ohrozením života. Je ťažké porozumieť, prečo to ľudia robia, keď stačí prejsť pár krokov navyše a prejsť celkom bezpečne. Len na tejto trati sa od roku 2010 stalo 13 nehôd, pri ktorých 11 ľudí zomrelo,“ uviedol generálny riaditeľ ŽSR Martin Erdössy.

Pri skracovaní cesty cez koľaje zahynú každoročne desiatky ľudí
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM