Webnoviny - Svet

Slováci stále viac platia platobnými kartami

WEBNOVINY.SK

Foto: ilustračné foto SITA/AP

BRATISLAVA 17. februára (WEBNOVINY) – Slováci v minulom roku používali platobné karty častejšie, ako tomu bolo v roku 2008, a to aj napriek tomu, že kariet bolo v obehu menej. Ako ďalej informovala Slovenská banková asociácia, trendom bolo zvyšovanie počtu platieb cez platobné terminály a znižovanie počtu výberov z bankomatov. V medziročnom porovnaní výbery síce stále prevyšujú nad platbami na termináloch, no rozdiel je oproti minulosti čoraz nižší. „V posledných dvoch kvartáloch minulého roka už klienti bánk používali karty častejšie na platbu cez terminály ako na výbery z bankomatov,“ povedal výkonný riaditeľ bankovej asociácie Ladislav Unčovský.

V minulom roku bolo na Slovensku v obehu 5,08 mil. kariet. Napriek tomu, že sa celkový ich počet oproti roku 2008 znížil o viac ako 175 tis. kusov, počet a objem transakcií realizovaných platobnými kartami vzrástol. Držitelia platobných kariet v minulom roku totiž uskutočnili vyše 178 mil. transakcií pri medziročnom náraste o 15 % a objem sa zvýšil o 2,5 % na takmer 13,2 mld. eur.

Počet kreditných kariet v porovnaní s rokom 2008 klesol o takmer 20 %. „Za ich poklesom vidíme vplyv finančnej krízy. V tomto období klienti bánk prísnejšie vyhodnocujú efektivitu využívania svojich finančných prostriedkov,“ skonštatoval Ladislav Unčovský. Počet debetných kariet, ktoré tvorili 78,7 % zo všetkých kariet, medziročne vzrástol o miernych 2,2 % na takmer 4 mil. kusov.

V minulom roku bolo na Slovensku takmer 35,5 tis. platobných terminálov, čo predstavuje medziročný nárast o takmer 12 %. Držitelia kariet uskutočnili na nich 84 mil. transakcií pri náraste o 30 %. Hodnota zrealizovaných transakcií prevýšila 3 mld. eur, čo znamená rast o 11,4 %. Priemerná hodnota jednej platby cez terminál na kartu sa oproti roku 2008 znížila o 6,30 eura na 37,61 eura. Klienti bánk stále častejšie platia kartou u obchodníkov a prostredníctvom karty uhrádzajú aj nižšie sumy.

Prostredníctvom 2 310 bankomatov zrealizovali držitelia kariet v minulom roku 86,8 mil. výberov pri znížení o 3,3 % a celkový objem sa znížil o 1,1 % na 9,98 mld. eur. Priemerná hodnota jedného výberu stúpla v porovnaní s rokom 2008 na takmer 115 eur, čo znamená nárast o 2,61 eura na jeden výber. Počet výberov z bankomatov sa teda síce znižuje, no ľudia si vyberajú vyššie sumy.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM