Webnoviny - Svet

Slováci zhodne: Rusi budú silní v útoku

WEBNOVINY.SK

Slovenskí hokejoví reprezentanti – zľava Jaroslav Halák a Michal Handzuš počas tréningu v hokejovej hale Canada Hockey Place. Foto: SITABRATISLAVA 17. februára (WEBNOVINY) – V slovenskom olympijskom hokejovom výbere, ktorý sa pod taktovkou hlavného trénera Jána Filca predstaví na XXI. zimnej olympiáde vo Vancouveri, je osem hráčov z klubov ruskej najvyššej hokejovej súťaži KHL. Z nich trojica v službách moskovského Spartaka Ivan Baranka, Martin Cibák a Branko Radivojevič bude pod piatimi kruhmi debutovať. Po súboji s Čechmi čaká Slovákov o 24 hodín neskôr práve hviezdny ruský výber na čele s Alexandrom Ovečkinom, Iľjom Kovalčukom či Jevgenijom Malkinom.

„Podľa všetkého nebudú mať slabého miesta. Útočníci, obrana a brankár budú určite na svetovej úrovni. Takže v súboji s nimi budeme musieť na ľade odovzdať všetky sily. V súboji s nimi budeme musieť odohrať jeden z našich naj… zápasov,“ začal ruského súpera analyzovať 24-ročný obranca Spartaka Moskva Ivan Baranka, ktorý vo výbere Jána Filca nahradil zraneného Richarda Lintnera. „Budeme musieť hrať nie na sto, ale na stodvadsať percent. Všetci vieme, že v tomto súboji budeme musieť na ľade odovzdať všetko, čo z hokeja vieme – a predovšetkým budeme musieť bojovať ako jednoliaty kolektív,“ zdôraznil Ivan.
Branko Radivojevič o Rusoch tvrdil, že najväčšie hviezdy ich olympijského výberu sú dobre individuálne vybavení. Podľa neho za posledné dva roky sa dokázali na veľkých svetových akciách dať dokopy aj ako kolektív. „Rusi už vedia hrať aj svetové šampionáty. Veď dvakrát majstrovstvá sveta vyhrali. Takže ich výkony na MS za posledné dva – tri roky ukázali, že už sa vedia dať dokopy aj ako kolektív, ktorý spoločne ťahá za jeden koniec povrazu. Čo bude na nich platiť? Ťažko povedať… Dobrá obrana a dať o jeden gól viac ako oni,“ reagoval 29-ročný rodák z Piešťan, ktorý má v zbierke cenných trofejí aj bronzovú medailu z MS 2003 v Helsinkách.
Ďalší Slovák z moskovského Spartaka Martin Cibák upozornil, že ruský tím je veľmi kvalitný. „Keďže sú v ňom dve päťky z KHL a dve formácie z NHL, ruské mužstvo je pekne poskladané z obidvoch špičkových líg,“ konštatoval M. Cibák, ktorý ruských hráčov pozná najmä z KHL. „Každý tím na olympiáde bude mať vo svojich radoch svetových hráčov. Hokejistov svetovej úrovne budeme mať v tíme aj my,“ povedal rodák z Liptova a jeden zo šestice slovenských novicov na zimnej olympiáde.
Tridsaťročný brankár Rastislav Staňa, ktorý posledné dve sezóny pôsobí v ruskom klube Severstaľ Čerepovec, o Rusoch tvrdil, že podľa súpisky vyzerajú ako nejaká ofenzívna mašina. „Vieme o nich, že ich útočníci sa radi hrajú s pukom a nemajú radi tvrdý hokej. Takže ak ich dokážeme ubrániť a budeme ochotní sa s nimi zrážať na úzkom klzisku v osobných súbojoch, tak si myslím, že máme šancu nad nimi aj vyhrať,“ prezradil odchovanec košického hokeja svoj návod ako hviezdnym Rusom z NHL a KHL znechutiť hokej.
„V minulosti mali veľké problémy s vytvorením dobrého kolektívu, ale obrovskú silu majú v ofenzíve, takže opakujem ešte raz: nám v súboji s nimi pomôže iba dôsledná defenzíva,“ zdôraznil 42-násobný reprezentant SR, ktorý bol členom zlatého tímu z MS 2002 v Göteborgu a bronzového z MS 2003 v Helsinkách.

Skúsený 35-ročný obranca ruského HC MVD Balašicha Martin Štrbák pripomenul, že Rusi majú lepší útok ako obranu. Preto sa treba počas zápasu s nimi vyvarovať vylúčení, lebo ich sila v presilovkách ešte vzrastie. „Musíme sa snažiť dať Rusom nejaké góly, čo by ich v rozlete pribrzdilo a musíme hrať disciplinovane a zodpovedne najmä smerom dozadu. Naša šanca je v precíznej defenzíve a rýchlych protiútokoch,“ našiel Martin Štrbák rokmi osvedčenú receptúru na Ovečkina a spol.
Rovnaký názor na Rusov ako agentúre SITA predostrel Martin Štrbák, mal aj skúsený 33-ročný útočník Ľuboš Bartečko: „My musíme hrať zodpovedne hlavne v obrane. Lebo Rusi budú mať veľmi silný útok. Verím však, že keď budeme hrať dobre, obetavo a koncentrovane v obrane, môžeme s nimi niečo uhrať. Rusi majú veľmi dobrého brankára. Ale obranu nemajú až takú silnú ako útok. Tam by sme mohli niečo urobiť. Keď vydržíme ten tlak, ktorý Rusi na nás určite vyvinú, tak by sme mohli dosiahnuť dobrý výsledok, lebo tento turnaj bude prakticky o jednom zápase.“

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM