Zo zahraničia

Slovák uväznený Covidom-19 v Španielsku: Vynašli sme bezpečné párty!

Napriek tomu, že v krajine zúri koronavírus, bary sú zatvorené a stretnutia zakázané, Slovák žijúci v Španielsku sa vynašiel!

Ilustračný obrázok k článku Slovák uväznený Covidom-19 v Španielsku: Vynašli sme bezpečné párty!
20
Galéria

Slovák Jano žije v španielskom mestečku La Línea de la Concepción, v krajine, ktorá sa blíži k vrcholu epidémie koronavírusu. Španielsko je treťou najviac postihnutou krajinou na svete, kde zomrelo už takmer 5-tisíc ľudí, nakazených je takmer 65-tisíc ľudí.

Španieli každý večer o 20:00 hod. otvárajú okná a vychádzajú na balkóny či terasy, kde tlieskajú hrdinom dnešných dní. Počas dňa by ste ale v uliciach temperamentného národa len ťažko hľadali život. Ľudia už v týchto dňoch berú situáciu okolo koronavírusu vážne a zostávajú poslušne doma.

Už do stredy (25. marca, pozn. red.) zomrelo v Španielsku na koronavírus viac ľudí ako v Číne. Bojíš sa? Ako vnímaš situáciu?

Nebojím sa. Dodržiavam všetky nariadené opatrenia. Nesmie sa vychádzať von, tak ani nevychádzam. Za posledné dva týždne som bol asi dvakrát v obchode, rúško a rukavice nosím, aj keď idem len vyniesť smeti. Doma cvičím, aby som sa udržiaval, jem veľa ovocia a zeleniny, a tiež vitamíny, aby som zostal zdravý.

Návrat na Slovensko zatiaľ neplánujem, pandémiu prečkám tu, keďže sa nechcem pohybovať po vonku a presúvať sa verejnou dopravou. Tiež sa mi nepáči predstava stráviť po návrate na Slovensko dva týždne v karanténe v Gabčíkove. Neviem si ani predstaviť, akým spôsobom by som riešil návrat domov.

Pred týždňom letelo lietadlo z Alicante, ale to je nejakých 600 kilometrov odtiaľto, takže túto možnosť som ani neriešil. Povedal som si, že počkám nejaké dva mesiace, ako sa situácia vyvinie, a keď sa nezlepší, začnem uvažovať o návrate domov. Nerád by som to ale podstupoval, vzhľadom na to, že mám doma mamu, ktorá patrí k rizikovej skupine. Nechcem ju ohroziť. A či som zavretý doma na dome alebo tu v Španielsku, tak to je asi jedno.

Aké sú v Španielsku opatrenia proti šíreniu koronavírusu?

Platí tu zákaz vychádzania, predbežne do 11. apríla. Všetko je tu pozatvárané. Otvorené sú iba potraviny, lekárne a nemocnice. Dom môžeme opustiť len na nákup nevyhnutných vecí, a to tiež iba po jednom. Ulice sú prázdne, dezinfikujú sa lavičky aj chodníky.

Nepohybujem sa po vonku, neviem po španielsky, čiže informácie o dianí v krajine získavam z internetu a od kolegov.

Na ulici si od teba môže polícia vypýtať občiansky preukaz, preveriť, kam ideš. Ak ideš do obchodu, musí to byť blízko tvojho bydliska. V obchode rozdávajú zákazníkom ochranné igelitové rukavice, ktoré musia mať počas celého nákupu na rukách. Teplotu nám pri vstupe zatiaľ nemerajú a ľudia tu nedodržiavajú dvojmetrový odstup.

Ďalším opatrením je, že v taxíku môže byť iba taxikár a jeden človek, v osobnom aute iba jeden, inak sú pokutovaní.

Ako sa dotkli opatrenia v krajine teba a tvojej rodiny, blízkych?

Mal som v pláne ísť na Veľkú noc na Slovensko, no lety sú zrušené. V máji zase mala prísť rodina zo Slovenska sem, no tiež majú zrušené lety. Letenky som nemal poistené, a napriek tomu mi za ne letecká spoločnosť vrátila plnú sumu.

Pracovne sa ma opatrenia výrazne nedotkli, pracujem z domu, čo mi aj viac vyhovuje. Nemôžeme chodiť von a stretávať sa s ľuďmi, čo mi už trošku chýba. Chodieval som behať na pláž, no teraz nemôžem.

Všimol som si, že v obchodoch chýba mäso, inak sú potraviny zásobené dobre. Spočiatku bol nedostatkovým tovarom toaletný papier, teraz už je dostatok. Samozrejme, chýbajú dezinfekčné prostriedky.

Okrem iného platí v krajine aj zákaz vychádzania. Máš pocit, že ho ľudia dodržiavajú alebo skôr nie?

Pred pandémiou to v španielskych uliciach žilo, ľudia posedávali na terasách, teraz sú ulice prázdne. Ľudia sa asi naozaj zľakli a sú disciplinovaní. Vyzerá to tak, že z domu vychádzajú naozaj len ak si potrebujú nakúpiť nevyhnutné veci. Všetci sú inak zavretí doma. Ľudí vidieť skôr na domoch. Keď sa chcú trochu nadýchať čerstvého vzduchu, idú na strechu domu. Ja tu mám napríklad veľkú terasu, kam sa chodím vyvetrať.

Čo podľa teba robia španielske úrady horšie/lepšie, čo sa týka opatrení, ako slovenské?

Neviem, aké sú všetky opatrenia na Slovensku, na internete som videl videá, že Slováci sa vo veľkom premávajú po Železnej studničke a podobne, tu sú ľudia naozaj zavretí. Tak ale tu u nás je situácia vážnejšia. Otázne je, koľko je v skutočnosti chorých na Slovensku. Nemám štatistiku, koľko ľudí denne otestujú tu a koľko na Slovensku.

Tu sa ale testuje masívnejšie, na Slovensku slabo.

Mám na Slovensku kamarátku, ktorá pociťovala príznaky, tak som jej napísal, nech sa dá otestovať. Ona mi píše, že na Slovensku sa netestuje… Údajne pacientovi povedia, že kým nemáš 40-ky teploty pomaly, tak buď doma zavretý a dávaj si, čo máš. Ale tak, keď ťa nemajú s čím otestovať a nemajú ťa kam dať, tak…

Španielsko s opatreniami podľa mňa začalo neskoro. Ešte pred dvomi týždňami ľudia nemali rúška ani rukavice. V piatok (13. marec) tu bol normálny život, ľudia vysedávali po reštauráciách, zabávali sa. Až v sobotu to začalo byť vážnejšie. V nedeľu už bolo všetko zatvorené.

Situáciu už berú vážne. Ľudia tu skutočne na koronavírus umierajú.

Podcenili podľa teba Španieli situáciu?

Asi áno, s prísnymi opatreniami sa začalo len asi dva týždne dozadu. Na Slovensku boli uzavreté letiská skôr ako tu. Slovensko začalo s opatreniami oveľa skôr.

Ako tráviš dni v izolácii?

V piatok sme mali s kamarátmi a kolegami online párty. Rozprávali sme sa a pili. Sme od seba päť minút, a keďže sa nemôžeme vidieť naživo, spravili sme si žúrku online.

Cez deň normálne pracujem, varím si, po pracovnej dobre zvyčajne cvičím, aby som bol v kondícii. Som v kontakte s rodinou a kamarátmi na Slovensku, po večeroch pozerám filmy. Začal som sa učiť po španielsky.

Čo ti najviac chýba?

V izolácii mi najviac chýba sloboda. Nemôžem ísť behať, 5 minút od domu mám pláž a nemôžem sa tam ísť prejsť. Chýba mi cestovanie.

Sleduješ situáciu doma? Bojíš sa o rodinu?

Jasné, ale sú doma zavretí, mama je stále doma. Ona nechodí do obchodu, nákup jej nosia sestry a netere, keďže je riziková.

Čo by si odkázal Slovákom doma?

Buďte zodpovední! Dodržiavajte nariadenia, hygienu, buďte doma, noste rúška a rukavice!

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Facebook
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM