Lucia Lauková Zo Slovenska

Slovákom rastú PLATY: V ktorom zamestnaní si zarobíte NAJVIAC?

Viacerí zamestnanci si podľa Štatistického úradu platovo polepšili. Týka sa to však len niektorých odvetví. Viete, kto zarobí mesačne 2 400 eur?

Ilustračný obrázok k článku Slovákom rastú PLATY: V ktorom zamestnaní si zarobíte NAJVIAC?
Zdroj: pixabay.com

Nominálna mesačná mzda sa počas júna 2023 medziročne zvýšila vo všetkých desiatich mesačne sledovaných odvetviach ekonomiky. Informuje o tom Štatistický úrad SR.

„Mzdy vo väčšine z nich rástli dvojciferným tempom. Najvyšší rast, ktorý aktuálne predstavoval 15 %, si naďalej zachoval sektor ubytovania s priemernou mzdou 1 082 eur,“ uvádza ŠÚ SR.

Najnižšie tempo rastu miezd pod úrovňou 10 % bolo v doprave a skladovaní, v júni mzda dosiahla 1 297 eur, a informáciách a komunikácii 2 372 eur.

Komu rastú mzdy najrýchlejšie?

Reálne mzdy vzrástli najdynamickejšie v sektore ubytovanie, a to o 3,8 %, miernejšie rasty sa prejavili vo vybraných trhových službách (v júni na nominálnu hodnotu 1 440 eur) v stavebníctve (1 044 eur), v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev (703 eur) a vo veľkoobchode (1 468 eur).

Naopak, pokles reálnych miezd pretrval v doprave a skladovaní, v predaji a oprave vozidiel (1 394 eur), ďalej v priemysle (1 515 eur), maloobchode (1 071 eur) , a najvýraznejšie sa prejavil v odvetví informácie a komunikácia o 4,5 %.

Prečítajte si tiež

Naozaj zarábame viac?

Nominálne mesačné mzdy v súhrne za 1. polrok 2023 rástli podľa Štatistického úradu vo všetkých odvetviach v rozsahu od 7 % v odvetví informácie a komunikácia až do 18,2 % v ubytovaní.

„Po zohľadnení vplyvu inflácie od začiatku roka rast reálnych miezd dosiahlo len ubytovanie o 4 % a mierny nárast miezd pocítili aj zamestnanci pracujúci v stavebníctve či v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev. V ostatných odvetviach zamestnanci zarobili reálne menej ako v 1. polroku 2022. Pokles reálnych miezd sa najviac prejavil v informáciách a komunikácii o 5,8 %, o viac ako 3 % klesli mzdy v doprave a skladovaní a tiež v priemysle,“ priblížil úrad.

Najvyššie a najnižšie platy

„V absolútnej hodnote najvyššie mzdy nad úrovňou 2 400 eur mesačne boli v informáciách a komunikácii, vo väčšine mesačne sledovaných odvetví priemerná mzda pohybovala od 1 046 eur do 1 458 eur,“ konštatuje ŠÚ SR.

Na opačnej strane, najnižšie mzdy v súhrne za 1. polrok 2023 pretrvali v stavebníctve (996 eur) a v činnosti reštaurácií a pohostinstiev (694 eur).

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Vybrané odvetvia slovenskej ekonomiky zvyšujú nominálne mzdy tempom, ktoré začína odolávať inflácii. Reálny rast prímov...

Posted by Štatistický úrad SR on Friday, August 11, 2023
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM