ELA Správy Zo zahraničia

Slovenka UVIAZLA na festivale Burning Man: Desaťtisíce ľudí sa nevedia dostať z púšte! VIDEO

Spojené štáty americké sužujú v niektorých oblastiach v týchto dňoch nielen hurikány, ale aj prudké dažde. Nepriaznivé počasie uväznilo v púšti 70-tisíc ľudí.

Ilustračný obrázok k článku Slovenka UVIAZLA na festivale Burning Man: Desaťtisíce ľudí sa nevedia dostať z púšte! VIDEO
11
Galéria

Prudký dážď uväznil desaťtisíce ľudí v púšti Black Rock Desert v americkom štáte Nevada. Tam sa totiž koná festival Burning Man. Účastníci sa nemôžu dostať z tábora. Organizátori im poradili šetriť vodou, jedlom aj palivom.

Uviazli v bahne

Organizátori festivalu uzavreli rozsiahly priestor podujatia a návštevníkov vyzvali, aby ponechali svoje vozidlá zaparkované, kým pôda neuschne. Ďalší dážď sa očakáva aj dnes. Zatvorené je aj dočasné letisko.

Podľa denníka The Reno Gazette Journal navštívilo festival, ktorý sa začal minulú nedeľu a skončiť mal v pondelok, tento rok viac ako 73-tisíc ľudí.

Medzi nimi je aj Slovenka Simona, ktorá je na festivale druhý rok po sebe. „Vlani sme mali šťastie. Sú tu síce drsné podmienky a nikdy neviete, ako sa v púšti počasie zvrtne. Piesok sa ale po prudkom daždi zmenil na hlinu a všade je po členky bahno. Ľudia tu chodia buď bosí, alebo si balia chodidlá do odpadkových vriec. Ale aj tu sa ukázala sila komunity a pomáhame si jedlom, keďže o tomto čase sme vlastne mali už ísť domov a tu máte len to jedlo a vodu, ktoré si sem doveziete,“ povedala pre Dnes24 Simona, s ktorou sa nám podarilo skontaktovať.

Organizátori pre bahno zakázali všetky príchody na festival aj odchody z areálu, s výnimkou krízových zložiek. „Vyzývame účastníkov, aby šetrili jedlom, vodou a palivom a zostali v teplom, bezpečnom mieste,“ uviedli.

„My sme si, našťastie, aj tento rok prenajali karaván, čiže sme relatívne v "suchu“. Horšie sú na tom tisícky ľudí, ktorí tu len kempujú a momentálne naozaj spia na plávajúcom blate. Ale sme teraz viac súdržní, v karaváne sa aspoň v noci, keď je veľmi chladno, tlačíme viacerí," uviedla Simona.

Úmrtie?

Tamojšia polícia už vyšetruje prvé úmrtie, informovala stanica NBC.

„Vzhľadom na to, že túto smrť momentálne vyšetrujeme, nebudeme k nej poskytovať ďalšie informácie,“ odkázali policajti.

Web INSIDER informuje aj o ďalšom probléme, ktorým nemusí byť len počasie. Situácia môže byť nebezpečná, pretože sa v bahne môžu šíriť infekčné choroby. Ľudia môžu tiež v studenom a chladnom počasí prechladnúť, keďže mnohí bývajú teraz v mokrých stanoch.

Čo je festival Burning Man (Horiaci Muž) a aké drsné podmienky čakajú na návštevníkov? Článok pokračuje na druhej strane

Zdroj: Facebook
Zdroj: Facebook
Zdroj: YouTube.com
Burning Man
11
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM