Rôzne Zo zahraničia

Slovenka vyhrala zelenú kartu do USA: Verí v návrat na Slovensko, chýba jej bryndza

Tridsaťročná Slovenka Silvia, žijúca v Chicagu, ktorá pred piatimi rokmi vyhrala v lotérii zelenú kartu do USA a získala trvalý pobyt verí, že sa raz vráti žiť domov na Slovensko. Ako hovorí, odišla, lebo doma nebolo veľa možností.

Ilustračný obrázok k článku Slovenka vyhrala zelenú kartu do USA: Verí v návrat na Slovensko, chýba jej bryndza
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Silvia priznáva, že za domovinou sa jej veľmi cnie. „Teraz tu bola na tri týždne moja mama s mojimi synovcami, a to je veľmi ťažké obdobie. Nielen kilá navyše, ale aj smútok, lebo ťahá nás to veľmi domov,“ skonštatovala pre TASR.

Všetko je ďaleko

Silvia je zo Spišskej Belej a v USA jej okrem rodiny chýba aj príroda a Tatry. „Tu sa človek nepohne bez auta ani do obchodu, lebo všetko je tu ďaleko. Doma to bolo iné, človek príde z práce, ide ku kamarátke na kávu, tu ani nevie, kto býva vedľa v dome,“ opísala.

Po tom, čo odišla do USA, sa jej narodila dcéra Sofia, je preto veľmi rada, že má v Chicagu možnosť učiť sa slovenčinu na víkendovej škole Slovak Academy of Chicago a navštevovať slovenské podujatia.

„Je to kúsok domova. Dúfam, že sa raz vrátime s malou domov, takže slovenská škola rozhodne, aby potom lepšie zapadla do kolektívu,“ doplnila. S manželom sa doma rozprávajú po slovensky, dcéra preto podľa jej slov ovláda slovenčinu perfektne. Hovorí aj po poľsky, keďže navštevuje poľskú škôlku a v súčasnosti sa učí po anglicky. Na Slovensku bola už dvakrát a babku by rada navštívila opäť.

Nosia jej domáce špeciality

Slovenke žijúcej v Chicagu chýba aj pravá slovenská bryndza. V USA sa dá kúpiť bryndza z Poľska, ako však hovorí, nedá sa so slovenskou porovnať. Keď jej preto príde návšteva z domoviny, v batožine pricestuje aj zásoba bryndze. „Teraz mi mama pirohy do mrazničky namrazila,“ zhrnula s úsmevom. Slovenská gastronómia v jej rodine nechýba ani na Vianoce, kedy podávajú hríbovú kapustnicu, zemiakový šalát a ryby.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM