Správy

Slovenská armáda má problém: O vstup do jej radov má záujem stále menej ľudí

Ministerstvo obrany (MO) SR má čoraz väčší problém získať kvalitných a kvalifikovaných mladých ľudí na pozície profesionálnych vojakov v Ozbrojených silách (OS) SR. Konštatuje sa to v materiáli, ktorý dnes schválila vláda.

Ilustračný obrázok k článku Slovenská armáda má problém: O vstup do jej radov má záujem stále menej ľudí
Zdroj: TASR

Minister obrany Peter Gajdoš (nominant SNS) poukazuje na klesajúci záujem mladých ľudí o vstup do armády, klesajúcu kvalitu záujemcov o štátnu službu profesionálneho vojaka a záujemcov o štúdium na akadémii ozbrojených síl, klesajúcu mieru naplnenosti funkcií profesionálnych vojakov a zvyšujúcu sa odchodovosť profesionálnych vojakov do zálohy.

Pokles záujmu

Kým napríklad v roku 2012 sa na funkciu vojak druhého stupňa hlásilo 2417 záujemcov, v minulom roku to bolo len 1637, čo predstavuje pokles o 32,2 percenta. Klesá pritom aj počet záujemcov, ktorí sú schopní splniť podmienky na službu v OS SR. „V prvom polroku tohto roka bol zaznamenaný v porovnaní s rovnakým obdobím roku 2016 ďalší 18-percentný pokles podaných žiadostí o vstup do OS SR,“ konštatuje sa v materiáli.

Podľa rezortu obrany je hlavným dôvodom pokračujúci pokles atraktivity vojenského povolania a konkurencieschop­nosti ministerstva obrany ako zamestnávateľa na trhu práce, zvyšujúce sa požiadavky na výkon vojenského povolania a taktiež postupne sa zväčšujúci rozdiel medzi výškou finančného ohodnotenia profesionálnych vojakov v rezorte obrany a rastom miezd v civilnom sektore.

Odmeňovanie horšie ako v súkromnom sektore

„Pokračujúce zaostávanie úrovne odmeňovania profesionálnych vojakov za úrovňou odmeňovania v civilnom sektore spôsobuje, že atraktivita vojenského povolania a konkurencieschop­nosť ministerstva obrany na trhu práce v posledných rokoch klesá,“ uvádza ministerstvo.

S tým podľa rezortu veľmi úzko súvisia čoraz väčšie problémy so získavaním a udržaním kvalitných, zdravotne, fyzicky a psychicky zdatných jednotlivcov s požadovaným vzdelaním, predpokladmi a schopnosťami, resp. už získanými skúsenosťami a spôsobilosťami. Ministerstvo upozorňuje, že ak nebudú prijaté adekvátne opatrenia, existuje reálny predpoklad ďalšieho prehlbovania negatívnych trendov, čo negatívne ovplyvní činnosť a plnenie úloh OS.

Personálna nenaplnenosť

Rezort obrany taktiež upozorňuje na vysokú, aktuálne viac než 24-percentnú personálnu nenaplnenosť tabuľkových funkcií profesionálnych vojakov, ktorá sa najvýraznejšie prejavuje v hodnostnom zbore dôstojníkov. V súčasnosti už negatívne ovplyvňuje operačnú pripravenosť OS SR a v prípade povolania vojakov v zálohe na výkon mimoriadnej služby, resp. mobilizácie vytvára riziko nedostatku veliacich dôstojníkov OS SR.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM