Lucia Lauková Rôzne

Slovenské domácnosti pod lupou: Bez svadby žije zhruba 40-tisíc párov rodičov

Najnovší prieskum nahliadol bližšie do slovenských domácností. Výsledky odhalili napríklad aj to, koľko matiek žije bez partnera.

Ilustračný obrázok k článku Slovenské domácnosti pod lupou: Bez svadby žije zhruba 40-tisíc párov rodičov
Zdroj: TASR

Päť percent slovenských matiek s deťmi vo veku od troch do 12 rokov žije bez partnera. V prevažnej miere (71 percent) však bývajú v spoločnej domácnosti s manželom. Zvyšok žije v niektorej z foriem alternatívneho rodičovstva. Vyplýva to z prieskumu Ústavu výskumu sociálnej komunikácie Slovenskej akadémie vied (SAV).

Slovenské domácnosti

„Takmer 20 percent žien žije v heterosexuálnej kohabitácii, dve percentá s mužom alebo otcom dieťaťa, no v oddelených domácnostiach, a 2,3 percenta žije so ženou (partnerstvo osôb rovnakého pohlavia) prevažne v spoločnej domácnosti,“ priblížili výskumníci.

Údaje pre SAV zbierala agentúra Focus v období od 31. októbra do 18. novembra 2018. Prieskum vykonala na vzorke 1010 respondentov. Východiskom boli všetky domácnosti na Slovensku, v ktorých vyrastá aspoň jedno dieťa vo veku od troch do 12 rokov. Agentúra Focus odhaduje, že by mohlo ísť o 190 000 domác­ností.

Bez svadby

Podľa výsledkov je teda na Slovensku viac ako 4000 domácností, v ktorých dieťa vychovávajú dve ženy. Oddelených domácností rodičov, respektíve ženy a muža s dieťaťom, ktorí nie sú rozvedení, je približne tiež 4000.

Spoločných domácností matky a otca, ktorí nie sú zosobášení, je zhruba 40 000.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM