Zo Slovenska

Slovenské rodiny dostanú od štátu 333 eur: Musia však spĺňať jednu PODMIENKU

Tisíce rodín pocítili nepriaznivé dopady pandémie. Od štátu dostanú jednorazový finančný príspevok.

Ilustračný obrázok k článku Slovenské rodiny dostanú od štátu 333 eur: Musia však spĺňať jednu PODMIENKU
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina) predložil na rokovanie vlády materiál, ktorý hovorí o jednorazovom zvýšení pomoci v hmotnej núdzi o 333 eur na každé nezaopatrené dieťa žijúce v domácnosti, ktorej sa poskytovala pomoc v hmotnej núdzi.

Kabinet tento návrh v stredu schválil s technickou pripomienkou.

Pomoc domácnostiam

„Cieľom návrhu nariadenia je zabezpečiť finančnú pomoc rodinám zasiahnutým opatreniami na zamedzenie šírenia ochorenia COVID-19, ktoré negatívne postihli aj rodičov nezaopatrených detí,“ píše sa v materiáli.

Keďže prerušením prezenčného štúdia na školách došlo k výpadku alebo zníženiu príjmov domácností a zároveň k zvýšeniu ich výdavkov napríklad na nákup výpočtovej techniky, vznikla podľa rezortu potreba pomôcť domácnostiam najpostihnutejším chudobou. Tými sú podľa tvorcov materiálu objektívne tie domácnosti, ktorým sa poskytuje pomoc v hmotnej núdzi.

„Účelom návrhu nariadenia je čiastočne vykryť finančnú ujmu, ktorú počas pandémie utrpeli, a zabezpečiť tak lepšie podmienky pre nezaopatrené deti v týchto domácnostiach,“ dodal rezort.

Správy, ktoré hýbu Slovenskom

Tisíce rodín

Pomoc sa zatiaľ poskytne len domácnostiam, ktoré poberali pomoc v hmotnej núdzi najskôr v marci 2020 a najneskôr v apríli 2021. Argumentuje tým, že ide o domácnosti najpostihnutejšie ekonomickými dôsledkami pandémie nového koronavírusu.

Vyplatenie tejto pomoci deťom z rodín v hmotnej núdzi ukrojí z rozpočtu verejnej správy okolo 4,5 milióna eur. „Uvedený vplyv nie je zabezpečený v rozpočtovej kapitole MPSVR SR a bude potrebné zvýšiť rozpočtovú kapitolu MPSVR SR,“ dodal rezort v analýze vplyvu na rozpočet. Opatrenie sa podľa výpočtov rezortu dotkne 13 583 nezaopa­trených detí vo vyše 7 000 rodinách.

Peniaze v auguste

Dotknuté rodiny by peniaze mali dostať v riadnych výplatných termínoch – tí, ktorí pomoc v hmotnej núdzi poberajú na účet, peniaze dostanú od 11. do 13. augusta a tí, ktorí dostávajú peniaze poštou, dostanú príspevok medzi 18. a 27. augustom. Informoval o tom v stredu po rokovaní vlády minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina).

Minister dodal, že v druhej fáze dostanú jednorazový príspevok aj ďalšie rodiny s deťmi, príspevok sa však zníži na 200 eur. Celkovo pôjde o pomoc 730 000 deťom, pri tejto kategórii chce rezort vyriešiť vyplácanie tak, aby peniaze odišli na účet. Koncom augusta o tom Krajniak povie viac, vtedy sa totiž zrejme bude schvaľovať materiál k druhej várke poskytovania príspevku.

Krajniak vysvetlil, že každý, kto má nárok na príspevok 333 eur vyplácaný v auguste, bude o tom upovedomený.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ilustračné foto

Viac správ o financiách

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM