Zo Slovenska

Slovenskí a španielski VOJACI spojili sily: CVIČIA postupy pri obrane územia Aliancie

Cvičenie Strong Cohesion 23–2 (Deployex 23) je prípravou na prijatie španielskych jednotiek pri rozšírení Mnohonárodnej bojovej skupiny NATO na Slovensku a prevzatí vedúcej úlohy Španielskom na jar budúceho roka.

Ilustračný obrázok k článku Slovenskí a španielski VOJACI spojili sily: CVIČIA postupy pri obrane územia Aliancie
Zdroj: TASR/Ján Krošlák

Úspešným presunom takmer 500 španielskych vojakov s viac ako 150 kusmi bojovej a zabezpečovacej techniky sa skončila prvá fáza cvičenia Deployex 23. Cvičenie pokračuje v Centre výcviku Lešť. Španielski a slovenskí vojaci si tam počas týždňovej aktivity precvičia a zladia postupy pri obrane územia Aliancie. TASR o tom informoval hovorca Ozbrojených síl (OS) SR Štefan Zemanovič.

„Cvičenie vyvrcholí treťou fázou, ktorá opäť preverí pripravenosť členských štátov zabezpečiť prechod jednotiek počas ich stiahnutia sa do domovskej krajiny,“ priblížil Zemanovič. V súčasnosti sa podľa OS SR pri výcviku kladie dôraz na preverenie spôsobilosti podpory presunov jednotiek v rámci členských krajín Aliancie. Zároveň je to aj kritická požiadavka jej vedenia, ktorá má rozhodujúci vplyv na úspešnosť vedenia bojových operácií.

Cvičenie Strong Cohesion 23–2 (Deployex 23) je prípravou na prijatie španielskych jednotiek pri rozšírení Mnohonárodnej bojovej skupiny NATO na Slovensku a prevzatí vedúcej úlohy Španielskom na jar budúceho roka.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: Polícia Slovenskej republiky
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM