Lucia Lauková Správy

Slovenskí branci zaúčali žiakov v Nitre: Minister Plavčan tam posiela inšpekciu

Minister školstva Peter Plavčan vyzval školy aby nespolupracovali s extrémistickými organizáciami. Reagoval tak potom, ako sa v nitrianskej škole konalo branné cvičenie organizované nacionalistickou organizáciou.

Ilustračný obrázok k článku Slovenskí branci zaúčali žiakov v Nitre: Minister Plavčan tam posiela inšpekciu
Zdroj: TASR

Minister školstva Peter Plavčan (nominant SNS) vyzval školy, aby nespolupracovali s organizáciami, ako sú Slovenskí branci. Rezort podľa neho pripraví materiál, ktorý pomôže riaditeľom škôl zorientovať sa v tejto problematike.

„Považujem to za veľmi zásadnú tému, pretože tak, ako som opakovane viackrát povedal, extrémizmus sa podobá na vlastenectvo, ale tie dôsledky sú iné. Končí to zabíjaním, končí to znevažovaním ľudskej dôstojnosti a ďalšími negatívnymi javmi. Tomu treba od počiatku zabrániť,“ zdôraznil dnes na vláde minister.

Do školy pošle inšpekciu

Plavčan oznámil, že chce hovoriť s riaditeľom Základnej školy Beethovenova v Nitre, kde nacionalistická organizácia usporiadala minulý týždeň branné cvičenie pre deti. „Porozprávam sa s riaditeľom príslušnej školy v Nitre a takisto aj pošlem školskú inšpekciu na túto školu,“ povedal.

Nadľahčovanie extrémizmu

Plavčan sa obáva, že dochádza v tejto súvislosti k „neprimeranému nadľahčovaniu extrémizmu“. „Aj z tohto dôvodu dnes idem navštíviť Múzeum židovskej kultúry v Bratislave a zajtra idem k pamätníku v Senci, aby som občanom ukázal, že je to veľmi vážna téma a akékoľvek nadľahčovanie zo strany rôznych ľudí, osobností kultúry, spoločenského života je neprimerané a nemá miesto v našej spoločnosti,“ zdôraznil.

Ministerstvo školstva už v minulosti upozornilo školy, aby so Slovenskými brancami nespolupracovali. Plavčan priznal, že môže byť pre školy problém nebezpečnosť pôsobenia podobných organizácií vyhodnotiť.

Zásadnejšie opatrenia

„Bude potrebné prijať nejaké zásadnejšie opatrenie,“ ozrejmil s tým, že ešte bude treba posúdiť jeho podobu. „Možno bude stačiť nejaké odporúčanie alebo nejaká iná vhodná forma, ktorá bude mať rezortnú povahu, napríklad zverejnením na stránke ministerstva alebo niečo podobné,“ doplnil.

„Oni sú súčasťou skupín, ktoré sú pre nás zaujímavé predovšetkým z pohľadu ich militantnej orientácie, ktorá je často spájaná aj s extrémnymi postojmi,“ uviedol dnes na adresu Slovenských brancov minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD). Ich pôsobenie rezort vnútra monitoruje.

Nemusia prekračovať zákon

„V momente, keď sa vyskytne situácia, ktorá je v rozpore so zákonom, polícia zakročí. Viete, že sme v tomto veľmi prísni,“ deklaroval. Kaliňák však vysvetlil, že polícia ako represívny orgán nemôže určovať riaditeľom škôl, čo majú robiť. „Ťažko vstupovať do svedomia niektorých riaditeľov škôl, ktorí nemuseli mať úplné informácie,“ pripustil minister, že činnosť takýchto organizácií nemusí prekračovať zákon.

„Počul som, že raz išlo o ukážky poskytnutia prvej pomoci, čo by som extrémisticky naozaj nevnímal. To, že túto situáciu sa snažia mnohí zneužívať a potom to prezentovať iným spôsobom, je už vec komplikovaného konania týchto organizácií, ktoré si dávajú pozor, aby išli na tej hrane zákona. Je to ťažký súboj,“ uzavrel Kaliňák.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM