Webnoviny - Svet

Slovenskí futbalisti do 21 rokov sa dnes pobijú o prvé body

WEBNOVINY.SK

Ťahúňmi slovenského tímu by mala byť predovšetkým dvojica legionárov Milan Lalkovič, ktorý v súčasnosti hrá v FC Chelsea a Róbert Mak (na snímke vľavo) z 1. FC Norimberg.Ilus­tračné foto SITA/Martin HavranZLATÉ MORAVCE 3. júna (WEBNOVINY) – Novo sa tvoriacu slovenskú futbalovú reprezentáciu do 21 rokov dnes čaká prvá ostrá skúška. Zverenci trénera Ivana Galáda vstúpia zápasom proti Lotyšsku do bojov o postup na majstrovstvá Európy 2013 svojej vekovej kategórie v Izraeli. V nominácii kouča slovenskej dvadsaťjednotky figuruje 22 futbalistov, pričom všetci by mali byť zdravotne v poriadku. Spomenutý duel 9. kvalifikačnej skupiny sa uskutoční o 18.00 h na štadióne v Zlatých Moravciach.

Program kvalifikačných duelov v „slovenskej“ 9. skupine o postup na ME 2013 do 21 rokov v Izraeli:

3. júna 2011: 17.00: Rumunsko – Kazachstan (Targu Mureš), rozhoduje: Slyva (Lit.) 18.00: SLOVENSKO – Lotyšsko (Zlaté Moravce), rozhoduje: Batinič (Chor.)

2. septembra 2011: Kazachstan – Rumunsko Lotyšsko – Francúzsko

6. septembra 2011: Rumunsko – Lotyšsko Kazachstan – SLOVENSKO

7. októbra 2011: Francúzsko – Kazachstan

11. októbra 2011: Rumunsko – Francúzsko Lotyšsko – SLOVENSKO

11. novembra 2011: Francúzsko – Rumunsko

15. novembra 2011: Francúzsko – SLOVENSKO

1. júna 2012: SLOVENSKO – Rumunsko

2. júna 2012: Francúzsko – Lotyšsko

5. júna 2012: Rumunsko – SLOVENSKO

8. júna 2012: Kazachstan – Francúzsko

12. júna 2012: Kazachstan – Lotyšsko

7. septembra 2012: Lotyšsko – Kazachstan SLOVENSKO – Francúzsko

10. septembra 2012: Lotyšsko – Rumunsko SLOVENSKO – Kazachstan „Náš tím sme sa snažili vyprofilovať počas piatich mesiacov. Máme pred sebou viacero úloh, dve najhlavnejšie z nich sú pobiť sa o postup na majstrovstvá Európy a pripraviť hráčov na medzinárodný futbal. V tejto kvalifikácii účinkuje až 52 tímov, do play-off sa prebojujú 14 a iba sedem krajín má nárok štartovať na záverečnom turnaji spolu s tímom organizátora šampionátu. My sa chceme popasovať v ôsmich zápasoch a krokoch, ktoré na nás čakajú, o maximálne možný dobrý výsledok. Je relevantné, že v našej skupine nie sme favoritmi. Žijeme v realite, to nás však neoprávňuje dávať si nejaké alibistické vyhlásenia. Urobíme všetko pre to, aby sme dosiahli čo najlepšie výsledky, ktoré by nás oprávňovali pomýšľať na postupové pozície,“ nechal sa počuť Ivan Galád.

Galád verí, že v piatok vyhráme

Kormidelník druhého najelitnejšieho národného mužstva spod Tatier si uvedomuje silu piatkového súpera svojich zverencov, zároveň ale verí v úspešný výsledok. Rozhodujúcim faktorom by mala byť výhoda domácej pôdy. „Máme entuziazmus, dobrú organizáciu hry, stratégiu, naši hráči sú inteligentní a po tejto stránke zdatní. Ja verím, že futbalisti, ktorých máme k dispozícii, sú dobrí a dosiahnu solídne výsledky. Progres očakávam od legionárov, ktorých je v tejto nominácii sedem. Lotyšsko poznáme, videli sme niektoré jeho zápasy. Ide o protivníka zo štvrtého koša, to však absolútne nič neznamená a nerozhoduje. Je to mužstvo, ktoré hrá ako pobaltské krajiny – behavý a agresívny futbal, systémom 4 – 4 – 2. K dispozícii má veľmi kvalitných útočníkov. Je to súper, ktorý má jasnú identitu. V predchádzajúcej kvalifikácii účinkovali Lotyši v šesťčlennej skupine, z desiatich duelov dokázali až v štyroch zvíťaziť. Určite k nám nepricestujú iba na výlet. My však začíname doma a v Zlatých Moravciach chceme Lotyšsko zdolať,“ vyhlásil I. Galád.

Dôležité sú tri body

Ťahúňmi ambiciózneho tímu by mala byť predovšetkým dvojica legionárov – Milan Lalkovič (FC Chelsea) a Róbert Mak (1. FC Norimberg). Obaja si zhodne prajú úspešný vstup do kvalifikácie. „Urobíme všetko pre to, aby sme do kvalifikácie vstúpili v piatok víťazstvom. Následne nás čakajú tri zápasy vonku a to nebude jednoduché. Nemyslím si, že národný tím stojí na dvoch hráčoch, vždy je to predovšetkým o sile kolektívu. Chcem však samozrejme mužstvu pomôcť,“ nechal sa počuť Róbert Mak a doplnil: „Cítim zodpovednosť, pretože pôsobím v najvyššej nemeckej futbalovej súťaži. Aj tréner mi hovoril, že chce, aby som podával také výkony ako v bundeslige, aby som potiahol a motivoval mužstvo.“ Ďalším obrovským talentom slovenského futbalu je osemnásťročný krídelník anglickej Chelsea Milan Lalkovič, ktorý sa s béčkom „The Blues“ tešil z víťazstva v lige rezervných tímov. „Pokiaľ vyhráme, tak na výsledku zápasu nezáleží. Či už sa to skončí 1:0, 3:1, alebo aj 5:4 je jedno. Dôležitejšie bude, aby sme mali na konte tri body,“ poznamenal Lalkovič, ktorého po splnení si reprezentačnej povinnosti čaká týždňová dovolenka s priateľkou v Turecku.

Nominácia slovenskej futbalovej reprezentácie do 21 rokov na duel proti rovesníkom z Lotyšska v 9. skupine kvalifikácie o postup na ME 2013 v Izraeli:

Brankári: Matej Rakovan (MFK Tatran Liptovský Mikuláš), Michal Šulla (MFK Vrbové), Patrik Le Giang (MŠK Žilina)

Obrancovia: Lukáš Štetina (Metalist Charkov/Ukr.), Martin Poleť (FK Bodva Moldava nad Bodvou), Matúš Čonka (MFK Košice), Kristián Kolčák, Lukáš Pauschek (obaja ŠK Slovan Bratislava), Róbert Pillár (FK Senica), Tomáš Košút (1. FC Slovácko/ČR)

Stredopoliari: Ján Greguš (Baník Ostrava/ČR), Róbert Mak (1. FC Norimberg/Nem.), Róbert Valenta (FC Zbrojovka Brno/ČR), Juraj Vavrík (MFK Dubnica), Filip Kiss (Slovan Bratislava), Kamil Karaš (MFK Košice), Jakub Považanec (Dukla Banská Bystrica)

Útočníci: Matúš Mikuš (FC Nitra), Milan Lalkovič (FC Chelsea/Angl.), Fabián Slančík (Dukla Banská Bystrica), Ákos Szarka (Slovan Bratislava), Arnold Šimonek (FC Vysočina Jihlava/ČR)

Realizačný tím: Hlavný vedúci: Jozef Valovič Hlavný tréner: Ivan Galád Asistent trénera: Norbert Hrnčár Tréner brankárov: Stanislav Seman Tím manažér: Samuel Slovák Technický vedúci: Dávid Vailing Lekár: MUDr. Pavel Malovič Psychológ: MUDr. Juraj Mrázik Masér: Peter Hečko Fyzioterapeut: Pavel Purdek Kustód: Štefan Balla

Slovenská 21 odohrala päť prípravných stretnutí

Slovenský výber do 21 rokov odohral v tomto kalendárnom roku spolu päť stretnutí, všetky s prípravným charakterom. Vo februári podľahol vo Francúzsku domácemu tímu 1:3, v marcovom dvojzápase s Fínskom zvíťazil v Nitre 3:2 a v Zlatých Moravciach hrala nerozhodne 0:0. V dvoch aprílových meraniach síl podľahli mladí Slováci v Al Dammame tímu domácej Saudskej Arábie „20“ 0:2 a v Šardiciach remizovali 2:2 s domácim mužstvom českých rovesníkov.

V 9. skupine figurujú okrem Slovenska a Lotyšska aj Francúzi, Kazachovia a Rumuni. Ako je známe, v každej zo skupín tejto kvalifikácie ME „21“ sa tímy stretnú tradičným systémom každý s každým. Do ďalšej fázy postúpia desiati víťazi základných skupín spolu so štyrmi najlepšími mužstvami z druhých priečok. Týchto 14 krajín potom ďalší žreb „spáruje“ do siedmich dvojíc, z ktorých po dvoch dueloch (doma – vonku) vzíde sedem účastníkov záverečného turnaja ME 2013. Tým ôsmym bude organizátor kontinentálneho šampionátu z Izraela.

Zloženie jednotlivých kvalifikačných skupín:

  1. skupina: Cyprus, Bosna a Hercegovina, Bielorusko, Nemecko, Grécko, San Maríno
  2. skupina: Fínsko, Litva, Malta, Slovinsko, Švédsko, Ukrajina
  3. skupina: Wales, Arménsko, Česko, Čierna Hora, Andorra
  4. skupina: Dánsko, Faerské ostrovy, Macedónsko, Severné Írsko, Srbsko
  5. skupina: Chorvátsko, Estónsko, Gruzínsko, Španielsko, Švajčiarsko
  6. skupina: Albánsko, Moldavsko, Poľsko, Portugalsko, Rusko
  7. skupina: Turecko, Maďarsko, Taliansko, Írsko, Lichtenštajnsko
  8. skupina: Azerbajdžan, Belgicko, Anglicko, Island, Nórsko
  9. skupina: Francúzsko, Kazachstan, Lotyšsko, Rumunsko, SLOVENSKO
  10. skupina: Holandsko, Rakúsko, Škótsko, Bulharsko, Luxembursko
  • Izrael ako usporiadateľ šampionátu má automaticky zaručenú účasť na turnaji
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM