Šport Ostatné športy

Slovenskí paralympionici sú už doma: Priniesli 11 cenných kovov

Výprava slovenských paralympionikov sa vrátila z hier zimnej olympiády s jedenástimi medailami, pričom šesť z nich bolo zo zlatého kovu.

Ilustračný obrázok k článku Slovenskí paralympionici sú už doma: Priniesli 11 cenných kovov
Zdroj: TASR

K nim pridali štyri strieborné a jednu bronzovú. Prezident Slovenského paralympijského výboru (SPV) Ján Riapoš dúfal v kútiku duše so ziskom desiatich.

Najúspešnejšia športovkyňa bola Henrieta Farkašová, ktorá spolu s navádzačkou Natáliou Šubrtovou získala štyri zlaté a jednu striebornú medailu v alpskom lyžovaní v súťaži zrakovo znevýhodnených. Stala sa tak najväčšou hviezdou zimných paralympijských hier. „Pocity sú pozitívne. Mám radosť z toho, čo som dosiahla, veď som sa stala najúspešnejšou športovkyňou na hrách. Budem na ne spomínať len v dobrom,“ povedala Farkašová v utorok tesne po príchode z dejiska.

Panuje veľká spokojnosť

„Dobre som sa rozbehla v zjazde, výkon v Super G bol ešte lepší. Užívala som si každú chvíľu na trati. Potom prišla dráma v druhom kole kombinačného slalomu, keď som sa ledva zmestila do bránky, ale našťastie s dobrým koncom. Vyšiel mi aj obrák, no prišlo sklamanie v slalome, v ktorom som nepodala výkon, aký som si predstavovala. Ale napriek tomu som veľmi spokojná.“

Farkašová triumfovala v zjazde, v kombinácii, v obrovskom slalome i super G. V slalome pridala striebro. „Najťažšie bolo odseparovať disciplíny a pripraviť sa na každú špeciálne. Museli sme to brať krok po kroku, pretože človek má nejaké očakávania a ciele a keď dovolí hlave, aby sa premotivoval, mohlo to mať negatívny dosah. Ale nám sa to podarilo zvládnuť. Najhoršie sme asi zvládali samotnú cestu do Pjongčangu,“ uviedla navádzačka Natália Šubrtová.

Veľký úspech malej krajiny

Spokojný s výkonom športovcov bol aj prezident SPV Ján Riapoš. „Môj základný cieľ bol, aby sme na hrách urobili maximum a aby sme sa zdraví vrátili domov. Okrem toho športovci pribalili jedenásť medailí, čo je skvelé a som teda maximálne spokojný, veď sme malá krajina,“ uviedol Riapoš a dodal: „Môj odhad bol zisk desiatich medailí. Som rád, že sa to podarilo o tú jednu medailu prekročiť. Skončili sme v hodnotení krajín v zjazdovom lyžovaní na prvom mieste, máme najúspešnejšieho športovca ZPH a celkovo sme skončili na siedmom mieste v hodnotení krajín. To je niečo, čo sa bude v budúcnosti ťažko prekonávať.“

O ďalšie kovy sa pre Slovensko postarali tiež zrakovo znevýhodnení lyžiari. Jakub Krako s navádzačom Branislavom Brozmanom získali jednu zlatú a tri strieborné medaily. Bilanciu doplnili Miroslav Haraus s navádzačom Marošom Hudíkom, ktorí pridali zlato a bronz. „Pre mňa to boli najemotívnejšie hry, ktoré som zažil. Je jedno, či mám na krku zlato, alebo striebro, je to niečo skvelé,“ poznamenal Krako.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM