Správy

Slovenskí vojaci sa vrátili z Lotyšska: Pôsobili tam tri mesiace

Slovenskí vojaci, ktorí sa zúčastnili výcvikovej aktivity v Lotyšskú, sú už doma. Dnes absolvovali slávnostné privítanie.

Ilustračný obrázok k článku Slovenskí vojaci sa vrátili z Lotyšska: Pôsobili tam tri mesiace
Zdroj: TASR

V priestoroch 13. mechanizovaného práporu v Leviciach za účasti štátneho tajomníka Ministerstva obrany (MO) SR Róberta Ondrejcsáka (nominant Mosta-Híd) a náčelníka Generálneho štábu (GŠ) Ozbrojených síl (OS) SR Milana Maxima dnes slávnostne privítali 149 vojakov účelového zoskupenia Štefánik, ktorí sa vrátili z plnenia úloh v Lotyšsku.

Profesionálne správanie

Ako povedal Ondrejcsák, je to veľký deň pre slovenské OS, keďže slovenskí vojaci v Pobaltí vykonali veľký kus práce a slúžili profesionálne. „Ich prácu ocenili nielen naši partneri a spojenci v Lotyšsku, ale aj príslušníci Severoatlantickej aliancie (NATO). Bola to veľmi dôležitá misia, keďže sme prispeli do kolektívnej obrany NATO. Zároveň sú tieto nadobudnuté skúsenosti dôležité pre budúcnosť, najmä keď sa pozrieme na to, že o rok Slovensko posiela do Pobaltia ďalšiu rotáciu už do predsunutej vojenskej prítomnosti NATO. Tieto skúsenosti našej jednotky využijú na prípravu ďalšej jednotky o rok,“ uviedol štátny tajomník.

Rozoberú skúsenosti

Podľa Maxima výcviková aktivita, z ktorej sa účelové zoskupenie Štefánik práve vrátilo z Lotyšska, je v histórií slovenských OS prvá takáto lastovička. „Ešte nikdy sme na výcvikovej aktivite nemali toľko vojakov, ktorí boli do zahraničia vyvedení na takmer tri mesiace. To, že sme túto úlohu splnili, nie je vďaka GŠ SR a plánovaniu, ale poďakovanie patrí predovšetkým našim vojakom. Moja osobná skúsenosť je, pokiaľ veliteľ jednotky je skutočne veliteľom, chce splniť úlohy a má vedomosti, vie tím stmeliť tak, že vojaci tieto úlohy splnia. Toto sa majorovi Moškovi splnilo. Skúsenosti z nasadenia a výcviku tejto misie OS SR detailne rozoberú a rozpracujú, pretože už v roku 2018 bude obdobné slovenské účelové zoskupenie nasadené opäť v Lotyšsku,“ povedal náčelník GŠ OS SR.

Splnili všetky úlohy

„Som hrdý, že sme všetky úlohy, stanovené ministrom obrany SR a náčelníkom GŠ OS SR splnili a vrátili sme sa domov bez vážnych zranení a bez vážneho poškodenia vojenskej techniky a materiálu. Všetkým vojakom ďakujem za účasť, odhodlanie, energiu a za to, akým spôsobom vzorne reprezentovali OS SR, pretože sme získali medzinárodnú prestíž a ocenenia. Máme priestor na zlepšovanie v oblasti jazykovej pripravenosti, pretože denným pracovným jazykom je angličtina, ktorá je používaná na všetkých úrovniach. Takisto niektoré prostriedky jednotlivca a technické prostriedky by si zaslúžili pozornosť pre zlepšenie,“ vyjadril sa veliteľ účelového zoskupenia Štefánik Vladimír Moško.

Tri mesiace v Lotyšsku

Účelové zoskupenie Štefánik pôsobilo v Lotyšsku počas troch mesiacov od apríla do júna tohto roka, kde plnili úlohy výcvikovej misie na základe požiadavky pobaltských štátov. „Je to demonštrácia solidarity s našimi partnermi, ktorá v rámci NATO pre Slovensko vytvára politický kapitál, že sme sa zaradili do najdôležitejšej a úzkej skupiny krajín, ktoré berú svoju bezpečnosť vážne. Táto naša prítomnosť v Pobaltí prispela k tomu, že sme vnímaní ako plnohodnotný spojenec,“ ukončil Ondrejcsák.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM