Rastislav Búgel Správy

Slovensko bude bojovať so suchom: Opatrenia si vyžiadajú desiatky miliónov eur

Na opatrenia na zníženie dôsledkov sucha a jeho prevenciu má do roku 2021 smerovať 59 miliónov eur. Peniaze pôjdu najmä z eurofondov.

Ilustračný obrázok k článku Slovensko bude bojovať so suchom: Opatrenia si vyžiadajú desiatky miliónov eur
Foto: Rastislav Búgel

Vyplýva to z návrhu Akčného plánu na riešenie dôsledkov sucha a nedostatku vody z dielne envirorezortu. Celkovo by však na nevyhnutné opatrenia podľa ministerstva životného prostredia bolo potrebných minimálne 140 miliónov eur.

Akčný plán, ktorý má byť kľúčovým dokumentom v boji proti suchu, má zaviesť opatrenia na zadržiavanie vody v krajine s cieľom minimalizovať sucho, zlepšiť jeho monitoring budovaním nových meracích staníc, ako aj systém krízového manažmentu sucha a určiť priority pri zásobovaní vodou počas dlhotrvajúceho sucha. Dôležité majú byť opatrenia v poľnohospodárstve a lesnom hospodárstve ako modernizácia závlahových systémov a ekologická obnova melioračných kanálov či udržateľné hospodárenie a revitalizácia v lesoch.

Plán počíta napríklad s rekonštrukciou 510 kilometrov odvodňovacích kanálov a rozšírením ich funkcie aj na zadržanie vody v krajine dobudovaním zariadení na reguláciu odtoku. Odhadom by si to vyžiadalo 70 miliónov eur. Uvedená modernizácia a obnova závlahových systémov by stála 25 miliónov eur. Na podporu vodozádržných opatrení v intraviláne treba celkovo 70 miliónov eur a na preventívne opatrenia na ochranu pred povodňami mimo vodných tokov, čím sa zvýši retenčného potenciálu povodia, ďalších 50 miliónov eur.

Prírodné zdroje na území Slovenska predstavujú v priemere takmer 147 kubických metrov za sekundu. Celkové využiteľné množstvá podzemných vôd dokumentované v roku 2015 vo všetkých kategóriách tvoria 52 percent prírodných zdrojov SR, čo predstavuje zhruba 77 kubických metrov za sekundu z prírodných zdrojov. Využiteľné množstvá sú tak dostatočné pre zásobovanie obyvateľov Slovenska z hľadiska množstva. V budúcnosti však nemožno podľa envirorezortu vylúčiť, že v dôsledku dlhodobého sucha sa situácia môže zmeniť.

Vodné zdroje sú na Slovensku nerovnomerne rozložené v čase a priestore. Očakáva sa, že zmena klímy prinesie zvýšený výskyt extrémnych javov, či už vo forme sucha a nedostatku vody, povodní, alebo silných búrok. „Je preto potrebné pripraviť sa na tieto zmeny prípravou, realizáciou a prevádzkou konkrétnych preventívnych opatrení v jednotlivých čiastkových povodiach vodných tokov, a to jednak priamo na vybraných tokoch, ale aj mimo vodných tokov v lesoch, v poľnohospodárskej krajine, v urbánnych oblastiach nachádzajúcich sa v príslušnom povodí, ako aj v celej krajine,“ zhrnul envirorezort.

Foto: ilustračné

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM