Šport Ostatné športy

Slovensko je na nohách: Kuzminová s druhou striebornou medailou!

Slovensko sa opäť zapísalo na olympijskú mapu. Anastasia Kuzminová vybojovala svoju druhú striebornú medailu v Pjongčangu. Získala ju vo vytrvalostných pretekoch žien na 15 km.

Ilustračný obrázok k článku Slovensko je na nohách: Kuzminová s druhou striebornou medailou!
Zdroj: TASR

Slovenská biatlonistka Anastasia Kuzminová získala na ZOH v Pjongčangu striebornú medailu vo vytrvalostných pretekoch na 15 km. Úspech slovenského biatlonu umocnila na 5. mieste Paulína Fialková. Olympijskou víťazkou sa stala Švédka Hanna Öbergová. Kuzminová, ktorá bola strieborná aj v stíhačke, za ňou zaostala 24,7 sekundy, bronzová Nemka Laura Dahlmeierová o 41,2 sekundy. Piatu Paulínu Fialkovú (+1:02,3) delilo od bronzu 21,1 sekundy.

Vytrvalostné preteky sa mali v horskom stredisku Alpensia bežať o deň skôr, nepriaznivé počasie so silným vetrom však spôsobilo odklad. Zdalo sa, že podmienky boli priaznivejšie, aj ortuť teplomera vystúpila na nulu. Vietor tak nevyčíňal, fúkal viacmenej z jedného smeru a uľahčil biatlonistkám mierenie. Taktizovalo sa v nasadení do skupín, kým Kuzminová vybehla na trať ako šiesta, ďalšie veľké favoritky Domračevová 28. a Dahmlmeierová až 80.

Kuzminová mohla pokojne pomýšľať na zlato. Pri jej súčasnej bežeckej forme však bolo treba nabrať čo najmenej trestných minút na strelnici a aj keď táto vzdialenosť jej priniesla v kariére najmenej úspechov zo všetkých disciplín, predsa len sa dvakrát vo svojej kariére dostala až na medailové pódium, vo Svetovom pohári 2. v Östersunde ‚2013 a 3. v Pokljuke‘2009. Olympijské preteky začala výborne, bez jedinej chyby v prvej streľbe ležmo, v ‚stojke‘ netrafila len štvrtý terč, no na jej čelnom priebežnom postavení sa veľa nezmenilo. Druhá polovica pretekov v podaní Kuzminovej (celková strelecká bilancia 0–1–1–0) bola podobná. Aj v tretej položke tesne nevybielila štvrtý ležkový terč, pri porovnávanie s konkurenciou však bola na tom neustále výborne. Záverečná streľba stojmo, ktorú odstrieľala za 39,3 sekundy, bola nesmierne napínavá, na posledný terč dlho mierila, nakoniec ho sklopila a šanca na medailu si zvýšila. Predstihla ju napokon len 22-ročná Švédka Öbergová, ktorá vyčistila všetkých 20 terčov. Severanka pripravila značné prekvapenie, nikdy sa neobjavila na medailovom pódiu, v Pjongčangu síce skončila piata v stíhačke, no so zlatom málokto rátal.

Kuzminová si olympijskú bilanciu rozšírila už na päť vzácnych kovov (2–3–0), čo sa žiadnej biatlonistke nepodarilo. „Tieto preteky sú o streľbe, takže každý terč som sa snažila nie trafiť, ale vypracovať. Som šťastná z pokroku, aký som tu urobila, a keď je z toho ešte aj medaila, je to úžasné. Po šprinte som nadobudla vnútorný pokoj, uvedomila som si, že keď nejde o život, nejde o nič,“ povedala v cieľových priestoroch.

Nielen na Kuzminovú sa slovenský biatlon medzi 87 štartujúcimi spoliehal. Značné šance sa pripisovali Paulíne Fialkovej, ktorá túto zimu skončila piata v SP v Östersunde. V tejto sezóne sa v rámci Svetového pohára bežali vytrvalostné preteky dvakrát a najúspešnejšia bola Bieloruska Skardinová pred Ukrajinkou Džimovou a Fínkou Mäkäräinenovou, okrem Skardinovej raz zvíťazila aj Talianka Wiererová. P. Fialková (1–0–0–0) si pripísala na treťom terči v úvodnej položke trestnú minútu a v polovici pretekom smerovala na veľmi dobré umiestenie. Po tretej streľbe ležmo to už vyzeralo na útok do top desiatky, poslednú stojku taktiež odstrieľala bravúrne a odrazu sa objavila aj možnosť skončiť na pódiovom umiestení. Na medzičase figurovala hneď za Kuzminovou a aj ona v cieli netrpezlivo čakala, kto ju pri životnom výsledku vytlačí z bronzovej priečky. Nepodarilo sa to Talianke Wiererovej, strelecky bezchybnej Preussovej však áno, ako aj ďalšej Nemke Dahlmeierovej.

Ďalšie slovenské biatlonistky Ivona Fialková (1–1–1–3) a Terézia Poliaková (1–4–3–2) zaťažené množstvom trestných minút sa nepresadili.

Nemka Dahlmeierová, majsterka sveta z vlaňajšieho Hochfilzenu, mala veľkú šancu zopakovať Domračevovej unikátnu zbierku v Soči s tromi zlatými medailami. V areáli Alpensia triumfovala v šprinte, stíhačke a nevylučovalo sa, že pri jej forme sa naplno presadí aj na 15 km trati. V prvej streľbe neklopila piaty terč, a potom sa len čakalo ako dopadne pri ďalších výstreloch. Chybu neurobila a na ZOH si pripísala po dvoch zlatých bronz.

Vytrvalostné preteky boli vždy nevyspytateľné, v histórii sa bežali sedemkrát a sedem žien získalo zlato. Na obhajobu titulu zo Soči tentoraz myslela Bieloruska Domračevová a bola by prvá, ktorej by sa to podarilo. Zlyhala však strelecky, v záverečnej položke dokonca trikrát minula terč a vo výsledkoch sa prepadla.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM