Anton Hrachovský Správy

Slovensko je potravinovo závislé: Sme rodina chce pre výrobcov potravín 70 miliónov eur

Slovensko nie je potravinovo sebestačný štát. Nachádza sa v potravinovom riziku, čo znamená, že v prípade nepredvídaných okolností nie je schopné pokryť výživové nároky svojich občanov.

Ilustračný obrázok k článku Slovensko je potravinovo závislé: Sme rodina chce pre výrobcov potravín 70 miliónov eur
Zdroj: TASR

Na sobotnej (21.apríla) tlačovej konferencii v rámci svojej programovej konferencie to zdôraznili predstavitelia hnutia Sme rodina. „Dnes máme 37-% potravinovú sebestačnosť,“ vyčíslil predseda hnutia Boris Kollár. Pripomenul, že v roku 1989 bola sebestačnosť Slovenska na úrovni 95 %. Sme rodina preto pripravilo komplex opatrení na podporu pôdohospodárstva, produkcie potravín a rozvoja vidieka.

70 miliónov pre producentov?

Pomocou týchto opatrení by sa podľa experta hnutia pre oblasť pôdohospodárstva Jaroslava Karahuta mohol stať zo Slovenska primerane potravinovo sebestačný štát. Hnutie napríklad navrhuje štátnu pomoc producentom potravín a producentom surovín pre potravinársky priemysel vo výške 70 miliónov eur ročne.

Uskutočňovala by sa formou úverového bonusu na naštartovanie investičných a produkčných procesov v agropotravi­nárstve, tiež vytvorením štátneho fondu pre riešenie a prevenciu rizík a krízových situácií v pôdohospodárstve pre prípad klimatických a nepredvídaných zmien, a tiež v rámci programu Zelená nafta. Jeho podstatou je podpora producentov potravín založená na pevnej sadzbe vratky časti spotrebnej dane z motorovej nafty.

Zákonná podpora rodinných fariem

V rámci legislatívnych nástrojov navrhuje hnutie napríklad prijať zákony na zakladanie a rozvoj rodinných fariem, či zavedenie inštitútu sezónnej práce alebo reformu legislatívy v oblasti predaja z dvora. Okrem iného by sa mala tiež podľa Sme rodina prijať protikorupčná legislatíva v oblasti vyplácania dotačných a podporných prostriedkov či reforma pozemkového práva.

„V prípade, že sa tieto opatrenia naplnia, vieme v priebehu niekoľkých rokov dosiahnuť na Slovensku sebestačnosť na úrovni 70 %,“ uviedol Karahuta. To je podľa jeho slov spodná hranica potravinovej bezpečnosti Slovenska.

Predseda hnutia Kollár zároveň kritizoval udalosti posledných týždňov na Slovensku. Napríklad problémy farmárov s kradnutím pôdy či úrody, ktorým polícia nepomohla a tiež problémy s agrodotáciami.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM