Politika

Slovensko má ďalšieho kandidáta na post prezidenta: Do boja ide aj Krisztián Forró

Kandidatúru vníma aj ako priestor na upriamenie pozornosti na témy dôležité pre maďarskú menšinu.

Ilustračný obrázok k článku Slovensko má ďalšieho kandidáta na post prezidenta: Do boja ide aj Krisztián Forró
Zdroj: TASR/Jakub Kotian

O post prezidenta SR sa chce uchádzať líder mimoparlamentnej strany Aliancia Krisztián Forró. Informoval o tom na sobotňajšej tlačovej konferencii s tým, že o tom rozhodol stranícky kongres.

Kandidatúru vníma aj ako priestor na upriamenie pozornosti na témy dôležité pre maďarskú menšinu. So zberom podpisov potrebných na kandidatúru začne v najbližších dňoch.

Čo označil za dôležité

„Sme si vedomí toho, že je malá pravdepodobnosť, že sa stane prezidentom Slovenska Maďar, ale je takisto malá pravdepodobnosť, že v prvom kole sa rozhodne o tom, kto bude prezidentom,“ povedal Forró s tým, že kandidatúra tak vytvorí priestor na prízvukovanie dôležitých tém.

Za dôležité témy označil regionálne školstvo, dvojité občianstvo či problematiku južných regiónov.

Hlavu štátu volia občania SR v priamych voľbách tajným hlasovaním na päť rokov. Ústava SR hovorí, že kandidátov na prezidenta navrhuje najmenej 15 poslancov Národnej rady SR alebo občania na základe petície s 15-tisíc podpismi.

Návrhy na voľbu sa odovzdávajú predsedovi parlamentu najneskôr do 21 dní od vyhlásenia volieb. Súčasnej prezidentke SR Zuzane Čaputovej uplynie mandát v roku 2024. O funkciu sa nebude opätovne uchádzať.

Zdroj: Facebook.com/HAKA-Hľadá sa auto krádeže automobilov
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM